Dragilor, astazi as vrea sa incepem ziua incurajand Unitatea, unitatea in lume, unitatea intre oameni…unitate de dragul Creatiei si al Creatorului…alegand sa privim la ceea ce ne uneste si nu la ceea ce ne dezbina…cugetand la faptul ca furtunile si tulburarile vietii trebuie sa ne puna impreuna, reamintindu-ne ca suntem cu totii in aceeasi corabie cu aceeasi destinatie.
Lumea, societatea, se va salva daca vom cultiva pacea si binele.. omenirea va renaste cu ajutorul iubirii si nu al argumentelor.
Daca ne poticnim in lucruri marunte, in firesti neputinte si slabiciuni omenesti, pierdem esenta! Iar adevarata esenta este Dumnezeu si lucrarile sale.
Asadar, culegand cu mult drag si bucurie roadele bune ale confesiunilor religioase catolica si ortodoxa, astazi am ales sa va impartasesc cateva cuvinte de folos despre Sfantul IOAN GURA DE AUR.
Sfantul IOAN GURA DE AUR a fost arhiepiscop de Constantinopol, s-a nascut in Antiohia intr-o familie crestina, s-a calugarit in anul 368 , practicand asceza severa in pesteri si acasa. in anul 386 a devenit preot si a primit misiunea de predicator, dragostea sa pentru saraci, pentru adevar si pentru dreptate atragandu-i multi dusmani. Pentru mentinerea si unitatea bisericii, sfantul Ioan nu ostenea facandu-i pe credinciosi prin diferite actiuni si indemnuri sa cultive legatura pacii si unirea dragostei intreolalta. A criticat aspru neoranduielile vremurilor si a fost demis si calomniat de mai multe ori, dar aceasta nu l-a induplecat de la idealul si principiile sale. Ca unul care a suferit in mod deosebit nedreptati nedescrise, Sfantul Ioan trateaza despre problema suferintei, vazand in suferinta incercarile iubitoare ale lucrarii providentei divine. A murit la 14 septembrie 407, in urma unui exil, cu aceste cuvinte pe buze : ” Slava lui Dumnezeu pentru toate ! ”. Finalul vietii sale este consecinta sinceritatii sale, a dorintei de a imbunatatii viata oamenilor. Maretia sa izvoraste din taria si integritatea caracterului sau si a credintei sale deosebite.
Elocventa si indrazneala sfantului Ioan in fata suveranilor cat si originalitatea numelui sau, au fost motive pentru care poetul francez Georges Brassers l-a evocat in cantecul ” Mourir pour des idees ”( ” A muri pentru niste idei ” ), iar compozitori si interpreti au pus pe muzica Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, care ii apartine.
Pentru ca, singurul cuvantul lui Dumnezeu este cel care implineste cu adevarat inima, inchei cu acest indemn al Sfantului Ioan , potrivit pentru toate timpurile : ” Cand ne intoarcem in casele noastre, sa punem masa, una cu bucate pentru trup, alta cu bucate din Sfanta Scriptura. ”
O zi minunata! Pace si bine !

rn