Sindicatele din Romania au solicitat autoritatilor, marti, 31 martie, adoptarea unei serii de masuri pentru depasirea crizei sociale, dintre care prima este asigurarea unui venit minim universal pentru toti cetatenii adulti.
"Asigurarea unui venit minim universal pentru toti cetatenii (persoanele adulte) fie direct de la stat, fie prin salariu, pensie sau alte tipuri de venit va reduce semnificativ impactul social al crizei, aduce siguranta zilei de maine pentru toate persoanele adulte si copiii lor, indiferent de crizele pe care le vom traversa de acum inainte. Asigurarea unui venit minim universal va furniza puterea de cumparare necesara dezvoltarii unei economii locale sustenabile pentru produsele de prima necesitate si functionarea serviciilor publice. Acest mecanism va ajuta atat persoanele care isi pierd locul de munca inregistrat cat si persoanele care lucreaza la negru si care raman si fara acest venit nefiscalizat, fiind si un mecanism de contracarare a muncii la negru", se mentioneaza in comunicatul remis de organizatiile sindicale.
Va prezentam organizatiile care au semnat apelul:
Federatia Sindicala Hermes, Federatia Sindicatelor Libere din Romania, Sindicatul Liber "Dr. Ion Cantacuzino" din Institutul Cantacuzino Bucuresti, Sindicatul Salariatilor din Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "Ion Luca Caragiale" Bucuresti, Sindicatul I.N.F.L.P.R. "Radiatia" Magurele, Sindicat ETOS TAROM, Sindicatul National Tehnic TAROM, Sindicatul "Universitas" din Universitatea Bucuresti, Sindicatul Independent al Personalului din ASE Bucuresti, Sindicatul F.I.R.E.S. – Universitatea Eftimie Murgu – Resita, Sindicatul Solidaritatea 2013 – Motru si Sindicatul INCDI Prosilva.
Organizatiile sindicale solicita autoritatilor sa inceapa un dialog deschis pentru adoptarea din timp a masurilor necesare depasirii crizei sociale care urmeaza pandemiei.
"Criza medicala este doar inceputul unei noi etape in existenta umana si este insotita de o criza sociala de proportii. Acum, cand SUA si alte state au adoptat planuri cu masuri sociale imediate si consistente, nu putem asista nepasatori la actiunile iresponsabile ale guvernului nostru, care lasa aproape 2 milioane de romani fara venituri si perspective. Mai mult, avem parte de masuri precum taierea ajutoarelor persoanelor cu dizabilitati de catre Primaria Capitalei, in conditiile in care pensiile speciale sunt mentinute cu sfintenie", se precizeaza in comunicatul organizatiilor sindicale.
Alte masuri cerute de aceste sindicate Guvernului sunt:
– aplicarea unor masuri compensatorii pentru firmele mici si mijlocii vulnerabile, prin suspendarea platii chiriilor pe durata nefunctionarii, scutirea de la plata CASS si CAS pentru salariile platite pe durata nefunctionarii, compensarea de indata a tuturor sumelor nerambursate de stat etc; modificarea Legii dialogului social pentru a permite sindicatelor sa apere drepturile salariatilor si sa garanteze legalitatea actului managerial; functionalizarea Inspectiei Muncii si a Directiei de Sanatate Publica, institutii depasite si aservite unei logici a castigului individual, de multe ori cu incalcarea legii, in detrimentul indeplinirii functiei sociale; eliberarea imediata a posturilor din sistemul de stat ocupate prin cumul de salariati care au deja un raport de serviciu cu norma intreaga. Astfel se asigura venituri salariale pentru persoane fara loc de munca si se elimina abuzurile existente astazi cand persoane, in principal cu functii de conducere, dar si persoane care apartin unor grupuri de interese ilegitime ce au confiscat institutii, cumuleaza mai multe contracte individuale de munca sau alte forme de salarizare in sistemul de stat, de multe ori in mod fictive; eliminarea pensiilor speciale.