Presoanele fizice autorizate (PFA), cei cu intreprinderi individuale, cei cu drepturi de autor, lucratorii din cooperatie si liber-profesionistii vor avea indemnizatie de somaj tehnic fixa suporatata de stat. in schimb, salariatii vor avea o ajutor de somaj tehnic platit de stat in functie de salariul pe care il au pe contract, dar plafonata. Prevederile apar in nou ordonanta de urgenta 32/2020, publicata luni in Monitroul Oficial.

rn

Saptamana trecuta, Guvernul si-a modificat ordonanta de urgenta 30/2020 prin care a instituit subventii de la stat (din fonduri europene) pentru persoanele care intra in somaj tehnic, ca urmare a situatiei coronavirus COVID-19 in Romania. A fost eliminat certificatul de situatie de urgenta (CSU) din procedura de somaj tehnic.

rn

Noua ordonanta de urgenta 32/2020 stabileste somaj tehnic mai mare pentru PFA si alti liber-profesionisti.

rn

Atat pentru firmele care isi palseaza salariatii in somaj tehnic salariati, cat si pentru PFA, lucratorii din coperatie si liber-profesionisti, statul spune ca va plati o subventie pentru idemnizatia de somaj, aferenta perioadei Starii de urgenta din Romania (30 de zile din data de 16 martie 2020, cu posibilitate de prelungire daca va fi nevoie).

rn

Actele necesare la somajul tehnic sunt:

rn

o cerere din partea angajatorului (sau a titularului PFA, iI etc.),
o lista cu angajatii trimisi in somaj tehnic si cu salariile lord e baza brute.
o declaratie (sau a titularului PFA, iI etc.) pe proprie raspundere ca este nevoit sa-si intrerupa total sau sa-si reduca activitatea ca urmare a efectelor pandemiei coronavirus COVID-19. Modelul declaratiei va fi stabilit prin ordinul Ministrului Muncii.

rn

Ajutorul de somaj tehnic pentru PFA, intreorinderi indviduale, drepturi autor, profesii libere, cooperatie
Noua OUG 32/2020, ca si vechea OUG 30, prevede acordarea de subventii la somajul tehnic pentru „alti profesionisti”, asa cum sunt definiti in art. 3, alin 1 si 2 din Codul Civil:

rn

Sunt considerati profesionisti toti cei care exploateaza o intreprindere. Constituie exploatarea unei intreprinderi exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane, a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu un scop lucrativ.

rn

Aici vor fi introdusi cei care desfaloara activitate ca persoana fizica autorizata (PFA), ca intreprindere individuala (iI), precum si profesiile liberale.

rn

„PFA intra in categoria alti profesionisti”, a declarat, luni, pentru StartupCafe.ro, Ionel Danca, seful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban.

rn

De asemenea, in noua OUG sunt prevazuti cei din sectorul cooperatiei si persoanele care au venituri din drepturi de autor, prin contracte cesiune a acestora.

rn

Pentru aceste categorii s-a stabilit ca statul va suporta, indiferent de veniturile lor, o indimenizatie fixa bruta, egala cu 75% din salariul mediu brut. Reamintim ca pe anul 2020 castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei. Astfel, indemnizatia fixa pentru PFA si alte astfel de categorii va fi de 4.071 de lei brut pe luna. Indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, conform Codului Fiscal.

rn

Astfel, guvernul a majorat nivelul acestei subventii, fata de OUG 30/2020, care prevedea o suma fixa egala cu salariul minim, adica 2230 de lei brut.

rn

Modul de declarare si plata a acestor contributii si a impozitului pe venit se vor stabili prin ordin comun al ministrului Muncii si al ministrului Finantelor.

rn

PFA si ceilalti care au dreptul la ajutoare de somaj tehnic din aceasta categorie vor trimite actele necesare la structurile teritoriale ale Agentiei Nationale de Plati si Inspecsie Sociala (ANPIS) din subordinea Ministerului Muncii.

rn

PFA si ceilalti beneficiari de acest tip vor depune documentele pana in data de 10 ale lunii (aprilie/mai).

rn

Indemnizatia de somaj tehnic pentru salariatii firmelor

rn

Salariatii trimisi in somaj tehnic de firme vor beneficia de indemnizatie de somaj de 75% din salariu. Statul va acorda o subventie egala cu 75% din salariul angajatului, plafonata la 75% din salariul mediu.

rn

Cum in anul 2020 castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de este de 5.429 lei, indemnizatia acoperita de stat nu poate depasi 4.071 de lei brut, adica 2.381 de lei net (in anul 2020) pentru angajatii trimisi in somaj tehnic.

rn

Practic, salariatii cu lefuri sub salariul mediu vor primi indemnizatii mai mici decat PFA-urile, cei cu iI, lucratorii din cooperatie, cei cu drepturi de autor, profesii liberale, indiferent de neviturile acestora din urma. Avand in vedere ca in anul 2019 erau incadrati cu salariul minim brut peste 1,3 miloane de salariati,adica aproximativ 24% din numarul total de salariati activi (peste 5,6 milioane), putem observa din start ca multi dintre salariatii care ar putea intra in somaj tehnic vor primi de la stat sume mai mici decat cei cu PFA sau din cooperatie, de exemplu.

rn

in schimb, in functie de negocierile bilaterale, angajatii vor putea primi indemnizatii mai mari, dar diferenta va fi suportata de firme.

rn

Firmele care isi trimit angajatii in somaj tehnic trebuie sa transmita pe mail documentele necesare pentru a primi indemnizatie la agentiile judetene pentru forta de munca de care apartin (din subordinea ANOFM).

rn

Conform ANOFM, firmele vor depune documentele necesare acordarii somajului tehnic la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, precum si a municipiului Bucuresti, pe e-mail, la adresa dedicata fiecarui judet.

rn

Fiecare e-mail are ca ID numele judetului (ex: brasov@anofm.gov.ro). in cazul judetelor a caror denumire este formata din doua cuvinte, acestea vor fi despartite prin cratima (ex: Caras-Severin@anofm.gov.ro ).

rn

Perioada de depunere a documentelor la AJOFM de catre angajatori:

rn

Pentru 16 – 31 martie incepand cu 1 aprilie.
Pentru 1 aprilie – 16 aprilie incepand cu 1 mai.
in termen de 15 zile, statul trebuie sa dea angajatorilor banii pentru subventiile de somaj tehnic, in conturile deschise la banci comerciale. Pe urma, angajatorul are la dispozitie 3 zile sa faca platile catre angajatii trimisi in somaj tehnic (cu retinerea impozitului si a contributiilor si virarea la stat).

rn

Un beneficiar de ajutor de somaj tehnic care are mai multe contracte suspendate va putea opta pentru cel mai avantajos pentru a primi indemnizatia de la stat. in schimb, nu vor primi somaj tehnic de la stat cei care mai au cel putin un contract in functiune (nesuspendat).

rn

OUG 32 are mai multe prevederi, care se refera si la indemnizatia pentru cresterea copilului si introducerea creselor in randul institutiilor de invamant, astfel incat parintii cu copii mici sa primeasca liber de la lucru, cu indemnizatie, atunci cand se inchid cresele.