Potrivit proiectului pus in dezbatere de ministerul Educatiei, decontarea navetei pentru elevi nu va mai avea limite de tarif, ci doar de kilometri pentru cei care parcurg zilnic drumul de acasa la scoala folosind transportul rutier. Acest lucru va fi reglementat prin Ordonanta de Urgenta,
Vor fi decontate biletele si abonamentele in limita a 50 de kilometri, iar pentru cei care stau la internat vor fi 8 bilete dus-intors pe care acestia le vor putea deconta pe semestru. Ordonanta pune in aplicare o decizie a Curtii Constitutionale.
Astfel, proiectul de ordonanta prevede modificarea Articolului 84 din Legea Educatiei in felul urmator:
"Elevilor care nu pot fiscolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda, din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati. Decontarea se realizeaza pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport rutier."
Banii pentru decontarea costurilor de transport vor fi prevazuti in bugetul ministerului, care ii va transfera la scoli, potrivit proiectului. In document nu sunt estimate sumele necesare pentru aceste plati.
Reamintim ca pe 20 ianuarie 2020, dupa o intalnie cu Asociatia Elevilor din Constanta si Consiliul National al Elevilor, la care au participat si ministrii Dezvoltarii si Transporturilor, ministerul anunta ca pe termen scurt, pentru a debloca situatia decontarii transportului elevilor, este necesara emiterea unei Ordonante de Urgenta pentru modificarea art. 84 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Modificarea este necesara pentru a pune in concordanta legislatia cu decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, care a statuat ca decontarea pe "baza de abonament" este neconstitutionala, deoarece creeaza o diferenta de tratament juridic intre elevii care pot prezenta abonament si elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului in comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare, anunta edupedu.ro.
Planul programat era ca dupa prima OUG sa fie emisa in termen de 30 de zile o Hotarare de Guvern care sa abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul si stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport si sa prevada noi tarife maximale.
Ministerul a anuntat atunci ca incepand cu anul scolar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de catre unitatea scolara, sens in care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.