Din 2021, romanii vor putea sa-si cumpere iar vechime pentru pensie. Aceasta modalitate a mai existat inainte, doar ca s-a putut beneficia de ea o perioada limitata de timp.
In 2019, oamenii nu si-au mai putut cumpara vechimea pentru pensie. Anul 2021 vine la pachet cu o usurare, aceasta modalitate va intra in vigoare.
Vechimea in munca a putut fi cumparata inca de la sfarsitul anului 2016, atunci cand a intrat in vigoare Legea nr. 186/2016 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii. Numai ca, la momentul respectiv, persoanele din tara noastra au primit posibilitatea de a achita retroactiv contributia la pensii pentru cinci ani consecutivi. Tot atunci, acest drept a fost oferit temporar, motiv pentru care, de la data de 1 ianuarie 2019, plata retroactiva nu a mai fost posibila.
Astfel, orice persoana care are un stagiu de cotizare de macar 10 ani va putea sa-si cumpere vechime la pensie pe o perioada de maximum cinci ani fara ca acesti cinci ani sa fie consecutivi, asa cum se proceda in trecut. Prin urmare, dispare conditia ca cei cinci ani sa fie considerati consecutivi, iar posibilitate de a plati retroactiv vechimea in munca va ramane valabila pe termen lung, pentru mai multe generatii.
"Orice persoana care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel putin 10 ani se poate asigura in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare social.", scrie in noua lege a pensiilor.
Cumpararea vechimii pentru pensie. Cum se procedeaza
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...