Mica Unire – Ziua de 24 ianuarie dedicata evenimentelor istorice din 1859, care au dus la unirea Moldovei cu Tara Româneasca, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost marcata in Salaj prin diverse manifestari prilejuite de aceasta ocazie.
rn
rn
Zalau – Pe platoul de marmura, dupa acordarea onorului militar, a intonarii imnului de Stat, de catre nelipsista si deosebita fanfara "Promenada", istoricul Marin Pop a prezentat cronologia evenimentelor care au precedat momentul important al Unirii Principatelor Romane, unire despre care istoricul a declarat ca "a însemnat intrarea noastra în Europa!". Au urmat discursurile Ministrului Transportului, Lucian Bode si a prefectului Virgil Turcas. Ministrul dupa ce a declarat ca vrea sa uneasca in mandatul prin infrastuctura tara, a prezentat mesajul premierului Ludovic Orban transmis cu prilejul acestei zile.
rn
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea plutoanelor de militari, jandarmi si pompieri, pe acordurile fanfarei.
rn
rn
rn
Seara, Primaria Muncipiului Zalau si Casa Municipala de Cultura Zalau a oferit publicului zalauan un spectacol muzical-coregrafic "Hai sa dam mana cu mana" la care au participat numerosi cetateni, dat fiind si prezenta unor solisti vocali indragiti de public, precum Sava Negrean Brudascu, Vasile Coca, Rodica Pop Seling, Aurora Moga Popovici, Andrea Valean, Indrecan, Claudiu Costinas. Artisiti au fost acompaniati de catre renumitul ansamblui artistic "Porolissum" sub bagheta dirijorului Ionut Darjan. Coregrafia spectacolului a fost realizata de catre Gabriela si Marin Hossu, iar scenografia si prezentarea spectacolului a fost realizata de catre Ioan Pintea.
rn
rn
rn
rn
Dupa terminarea spectacolului zalauani au incins o hora pe platoul, hora la care a participat si viceprimarul orasului Teodor Balajel.
rn
rn
Simleu Silvaniei – In orasul de la poalele Magurii pentru a marca acest eveniment Primaria si Consiliul Local au organizat, marti 21 ianuarie 2020, competitia sahista Cupa "24 ianuarie" unde au participat 54 de elevi din scolile simleuane, precum si din localitatile Nusfalau si Valcau de Jos. Cei mai buni sahisti au fost declarati: – clasele pregatitoare – I: locul 1. Bokor Vivien – scoala "Báthory István" si Conrad Pop – scoala Gimnaziala Nusfalau; locul 2. Patric Berar – scoala "Silvania"; locul 3. Alexandru Bede – scoala "Silvania" si Szabó Armin – scoala "Báthory István" – ambii, la egalitate; -clasele II – IV: locul 1. Raisa sandor – scoala Gimnaziala Valcau de Jos si Veres David – scoala "Bathory Istvan"; locul 2. Magyar Sora – scoala "Báthory István" si Daniel Andor – scoala "Silvania"; locul 3. Cezara Purghae – scoala "Horea" si Andrei Brisc – scoala "Silvania; -clasele V – VIII: locul 1. Maria Pop – scoala "Silvania" si Tudor Purghe – scoala "Horea ; locul 2. Andreea Balla si Ionut Pop – ambii, scoala "Silvania"; locul 3. Diana Dragos si Antonio Bonte – ambii, scoala "Silvania". Cel mai "tânar participant" a fost elevul Józsa Patrick – scoala "Silvania".
rn
rn
Jibou -In orasul de pe Somes pentru cei 161 de ani de la unirea principatelor romane in centrul orasului s-a organizat "Torta-focul sacru al Unirii!" o manifestatie cu torte a elevilor din institutiile de invatamant. A avut loc o alocutiune din partea primarului Dan Ghiurco (Unirea face puterea) si a profesorului Radu Rognean, despre reformele lui Cuza. Manifestarile s-au incheiat cu o hora a unirii si a bucuriei realizate prin dansurile populare ale elevilor de la Clubul Copiilor din Jibou coordonati de prof. Victor Pintea si Veroncuta Pintea.
rn