Potrivit unui ordin de ministru, ce se aplica de la 1 ianuarie 2020, persoanele fizice care solicita retragerea din activitate, adica iesirea la pensie, nu mai au nevoie de adeverinta de vechime in munca.
Iar asta pentru ca Agentia Nationala de Munca si Casa Nationala de Pensii au acces direct la Registrul de evidenta a salariatilor, Revisal.
"Nu accept ca o persoana care trebuie sa primeasca, la timp, indemnizatie, pensie, ajutor de somaj sa mearga personal dupa diferite adeverinte sau sa astepte ca o institutie sa ii comunice alteia diferite informatii. Fac un prim pas de simplificare din respect pentru cetatean: toate institutiile din coordonarea Ministerului Muncii iau, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situatia solicitantului, direct din Revisal", a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a si semnat un ordin de ministru in acest sens.
Institutiile la care face referire ministrul sunt, printre altele, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (care gestioneaza ajutorul de somaj), Casa Nationala de Pensii Publice (care gestioneaza pensiile de stat) si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (care gestioneaza ajutoarele sociale).
Revisal contine datele salariatilor care au muncit, muncesc si vor munci in Romania, acesta fiind introdus in anul 2011, cand s-a trecut de la vechile carti de munca la evidenta electronica a muncii.
Mai nou, persoanele fizice nu mai au nevoie de adeverinte pentru a cere pensie sau somaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...