Persoanele angajate care au grija de o persoana varstnica dependenta, membru de familie, acum pot lucra in mod legal, part-time si sa primeasca salariu integral. Mai exact acestia pot lucra la angajator doar jumatate de norma, diferenta pana la norma intreaga fiind platita de autoritatile locale.
Potrivit actului normativ care prevede aceasta facilitate, respectiv Legea nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, salariatii care au in familie o persoana varstnica dependenta, de care au grija in mod curent, pot lucra cu jumatate de norma, bucurandu-se insa de salariu intreg.
Mai exact, jumatate de norma este platita de angajator, iar cealalta jumatate de norma, de autoritatile locale. Asadar, de aceasta facilitate se pot bucura doar persoanele care lucreaza in baza unui contract individual de munca. Suplimentar, si angajatorul celui care are grija de un persoana varsnica dependenta trebuie sa fie de acord cu cererea acestuia de a modifica durata normala de timpului de munca.
In masura in care acest lucru e posibil, angajatorii sunt obligati, potrivit Codului muncii, sa ia in considerare cererile salariatilor pentru transferul pe un loc de munca cu fractiune de norma. In plus, pentru a inlesni astfel de transferuri, angajatorul trebuie sa informeze salariatii atunci cand apar locuri de munca cu fractiune de norma.
Legislatia muncii in vigoare stabileste ca, in cazul salariatilor angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de opt ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Conform Codului muncii, un salariat cu fractiune de norma este considerat cel "al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil".