Cetatenii ar putea plati pentru noile carti de identitate electronice, supuse dezbaterii de MAI printr-un proiect, sume ce variaza intre 15 si 40 de euro, acesta fiind costul practicat de celelalte state ale UE care emit astfel de carti de identitate. Autoritatile romane vor ca pretul sa fie spre limita minima.
"In ceea ce priveste costurile, la acest moment sunt necesare niste dezvoltari tehnice. Proiectul de ordonanta supus transparentei decizionale face tocmai acest lucru – permite MAI sa elaboreze un caiet de sarcini, sa initieze procedurile de achizitie publica. La finalul acestor proceduri, la finalul implementarii, vom avea si costurile totale", a declarat Catalin Giulescu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).
In prezent, sunt 17 state membre ale Uniunii Europene care emit un astfel tip de document electronic.
"Este emis cu costuri care variaza intre 15 si 40 de euro. Romania nu poate sa depaseasca o astfel de limita. Ne indreptam catre limita minima", mai explica Giulescu.
MAI a lansat in dezbatere publica un proiect ce vizeaza implementarea cartilor electronice de identitate, acestea urmand sa contina date precum un certificat digital pentru semnatura electronica, datele biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si impresiunile papilare a doua degete. Cartea de identitate va avea dimensiunile unui card bancar.
Cat vor costa cartile de identitate electronice
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...