Conform unui act normativ recent oficializat, educatorii din gradinite au pierdut majorarile salariale acordate in trecut pentru predarea simultana la mai multe grupe de prescolari. Ceeea ce inseamna ca majorarile se acorda exclusiv profesorilor din invatamantul primar sau gimnazial.
rn
Schimbarea apare in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2020, document publicat de putina vreme in Monitorul Oficial si care se aplica deja. Anterior, respectivele majorari variau intre 7% din salariul de baza si 20%, in functie de numarul de grupe.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanta, Curtea de Conturi a derulat un audit financiar la Ministerul Educatiei, in urma caruia s-a recomandat eliminarea obligatiei de acordare a majorarilor pentru personalului didactic de predare din invatamantul prescolar. Asta pentru a se pune in acord Legea salarizarii bugetare cu Legea educatiei.
rn
Sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde mai multe niveluri, conform Legii educatiei:
– educatia timpurie, formata din nivelul anteprescolar (0-3 ani) si invatamantul prescolar (3-6 ani) ce cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare.
– invatamantul primar – clasa pregatitoare si clasele I-IV, invatamantul secundar, cu invatamantul secundar inferior sau gimnazial – clasele V-VIII, si invatamantul secundar superior, care poate fi invatamant liceal (clasele IX-XII/XIII, cu filierele teoretica, vocationala si tehnologica) sau invatamant profesional cu durata de minimum trei ani.
– de asemenea mai exista si invatamantul tertiar nonuniversitar, care cuprinde invatamantul postliceal.
rn