În cursul zilei de miercuri, 15.01.2020, sub conducerea Prefectului judetului Salaj- domnul {urcas Marcel Virgil, s-a întrunit în sedinta extraordinara Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj, ca urmare a confirmarii de catre IDSA Bucuresti a mai multor focare de PPA, în Fondul de vânatoare F31 Lapis. În acest sens, a fost aprobat un plan de masuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistret, la nivelul Fondurilor de vânatoare din judetul Salaj.

rn

Astfel ca in conformitate cu Art 16. din Directiva CE 60/2002 si Ord. ANSVSA 185/2018 (8 km de la locul în care s-au gasit mistretii pozitiv) s-a stabilit zona infectata pe urmatoarele fonduri de vânatoare: Carastelec, Magura, Lapis, Chiesd, Panic, Plopis, Huseni si samsud, cu localitatile aferente. S-a stabilit si zona de control temporar, pe Fondurile de Vânatoare (partial): Huseni, Panic, Zalau, Cehu Silvaniei, Crasna, Chiesd, samsud si Tusa .
Tot în cadrul acestei sedinte s-au facut unele precizari, cu referire la Legea Nr. 242 din 20 decembrie 2019, privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2018 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 24/2016, privind organizarea si desfasurarea activitatii de neutralizare a subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman (ecarisarea teritoriului). De asemenea, s-a prezentat o informare privind focarul de gripa aviara din judetul Maramures si s-au discutat unele masuri preventive.

rn

Masuri întreprinse la nivelul judetului Salaj:
D.S.V.S.A. a realizat controale la depozitele de produse alimentare pe raza judetului Salaj, spre a depista comercializarea produselor provenite din focar, atât cel din judetul Maramures, cât si a produselor provenite din Polonia sau Ungaria, unde în prezent se afla focare de gripa aviara în evolutie. În urma verificarilor, s-a concluzionat faptul ca nu au fost identificate produse provenite din aceste focare.