Miercuri, 15 ianuarie 2020, de Ziua Culturii Nationale, cand s-au sarbatorit cei 170 de ani de la nasterea marelui poet si jurnalist Mihai Eminescu, la Galeriile "Ioan Sima"din Zalau a avut loc un moment istoric si anume o dezbatere cu public despre cultura. Va dati seama ce s-a discutat in "periferia culturala zalauana"? Despre cultura! De aici si titlul care incepe cu o exagerare, dar care daca stam totusi sa reflectam nu e o exagerare pana in capat. A fost interesant sa vedem cum doua "galaxii", una mai mare si mai bogata, cea a reprezentantiilor de cultura locala, alta mai mica si mai timida a operatorilor de teatru (din care doar unul era de al casei) si-au dat intalnire intr-o zi plina de importanta pentru a vorbi despre oportunitatile, nevoile si provocarile in productia culturala contemporana. Intalnirea a fost precedata de articole de ziare si de postari pe facebook din partea unora si altora in care isi trimiteau mesaje la limita subliminalului. Insa, dincolo de astea pot sa zic ca si Galielo Galilei, fara sa ma tem de un incendiu la sectiunea comentarii , ca "E pur si muove!""si totusi se misca". Chiar daca unora li se pare ca lucrurile stagneaza, totusi in "periferia culturala zalauana", ceva se misca, faptul ca peste 60 de oameni au considerat oportun sa acorde din timpul lor liber, pentru a discuta problema culturii la noi in Zalau este un indiciu clar de un incipit de a vedea lucrurile, iar asa cum spunea marele nostru poet si jurnalist Mihai Eminescu in a sa"Glossa": "Privitor ca la teatru,Tu in lume sa te-nchipui/Joace unul Si pe patru Totusi tu ghici-vei chipu-i,/Si de plânge, de se cearta,/Tu in colt petreci in tine/ Si-ntelegi din a lor arta Ce e rau Si ce e bine/Viitorul si trecutul Sunt a filei doua fete,/ Vede-n capat inceputul, Cine Stie sa le-nvete."

rn

Pentru cei care inca nu stiu la Zalau urmeaza sa se amenajeze prima sala de teatru intr-un parteneriat cu Primaria Zalau de catre operatorul de teatru "Pro Teatru"condus de tanarul Darius Prodan, care a demonstrat prin forte proprii si cu cateva ajutoare ( nu foarte multe) ca la Zalau se poate face teatru, ca lumea este interesata de teatru. Insa, asa cum presedintele de Consiliu Judetean, Tiberiu Marc a remarcat in fata unui operator de teatru din tara, exista o perceptie gresita ca daca institutiile publice de cultura sunt subventionate, pe principiul "daca tot sunt bani nostri atunci"atunci si produsul cultural trebuie sa fie gratuit. Astfel ca ne gaseste in deplin acord cu Marc Tiberiu cand spune ca "daca se continua in felul asta va fi destul de complicat sa masuram calitatea actului cultural".

rn

"Pro

rn

Insa, intr-un oras in care vrem ca sa avem teatru asa cum au si alte Municipii, indiferent de operatorul de teatru, local sau din tara, este absolut necesar ca cei care vor sa faca teatru sau cei care din bugetele locale sponsorizeaza astfel de teatre, sa o faca, dar sa aiba in vedere ca nu pot sa descarce costurile pasiunilor lor asupra comunitatii fara un minim de control, iar un modic pret de bilet este si aceasta o forma de a controla si de a premia pe cei care se vor dovedi capabili de a atrage publicul. Noi, publicul, suntem datori sa intelegem ca arta multa, fara bani, fara a plati un bilet nu prea merge si ca trebuie sa ne educam in aces sens incepand de la familie sau de la scoala. Joi seara la dezbatere au fost prezenti si cativa elevi, care s-a aratat dispusi sa renunte la un pachet de tigari pentru a-si plati un bilet la teatru. Pentru ei si pentru altii suntem datori ca acesta dezbatere reusita sa dea rezultate.

rn

"Bejenariu"

rn

Tinem sa multumim gazdei pentru aceasta dezbatere si anume Corina Bejenariu, manager la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, care ne-a explicat de unde a venit aceasta idee si necesitatea ei:

rn

"Ideea unei dezbateri publice care sa puna in dialog reprezentantii institutiilor de cultura salajene, ai autoritatilor locale cu operatori culturali independenti a pornit de la nevoia cunoasterii ofertei culturale a acestora, a expertizei pe care o detin, a dificultatilor intâmpinate in derularea proiectelor, având scopul de a stabili colaborari pe termen lung, care sa duca la dinamizarea mediului cultural local prin diversificarea activitatilor de profil. intâlnirea s-a dovedit o excelenta platforma de discutii, fiind puse in dezbatere extrem de multe aspecte, de la nevoia colaborarilor pâna la identificarea solutiilor privind cresterea consumului cultural, a celor privind educarea gustului pentru actul cultural de calitate. Un plus al acestei intâlniri a fost si prezenta unor reprezentanti din zona companiilor private, care au sprijinit deja financiar anumite proiecte si care sunt interesate in a sustine dezvoltarea mediului cultural ca una dintre solutiile viabile ce pot contribui la mentinerea tinerilor in comunitatea locala, aceasta fiind categoria cea mai expusa fenomenului migratiei . Categoric a fost o intâlnire necesara si oportuna, cu atât mai mult cu cât s-a derulat in ziua consacrata celebrarii culturii nationale si care a aratat cât de necesar este sa ne asezam la aceeasi masa si sa cautam impreuna solutiile pentru diversificarea si cresterea apetitului cultural, pentru ca acest lucru inseamna, in final, o comunitate educata cu un sistem de valori sanatos."

rn

rn

 

rn