Poprirea reprezinta una dintre modalitatile prin care romanii pot fi executati silit, desi nu se face cu somatie. Regulile popririi se regasesc in Codul de procedura civila. Exista reguli specifice pentru datoriile fiscale, in Codul de procedura fiscala).

rn

"Sunt supuse urmaririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului ori detinute in numele sau de o a treia persoana sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. De asemenea (…) pot fi poprite si bunurile mobile corporale ale debitorului detinute de un tert in numele sau. In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmaririi silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare", scrie in Codul de procedura civila.

rn

La poprire nu se impune somatia, adica debitorul nu primeste vreun document prin care i se atrage atentia, pe ultima suta de metri, ca are de achitat o datorie, de cat timp mai dispune pentru a o plati si ca, in caz contrar, va fi executat silit. "Poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea", precizeaza acelasi Cod.
Respectiva incheiere trebuie sa ajunga la datornic, care trebuie, de asemenea, instiintat ca i-au fost poprite veniturile (de pilda, banca ii trimite un mesaj). "In afara de cazul in care legea prevede altfel, actele de executare silita nu pot fi efectuate decat dupa expirarea termenului aratat in somatie sau, in lipsa acesteia, in cel prevazut in incheierea prin care s-a incuviintat executarea", subliniaza Codul de procedura civila.

rn

"Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul", potrivit procedurii civile. Daca nu se respecta regula de competenta teritoriala, apare nulitatea neconditionata a actelor de procedura efectuate. Altfel spus, in cazul in care creditorul merge la un executor care nu este competent, poprirea nu e valabila si poate fi contestata.

rn

Venituri ce nu pot fi poprite:
– sumele destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie; spre exemplu, daca datornicul are in contul bancar bani de care nu poate dispune, nici creditorul nu are dreptul sa i le ia prin poprire;
– sumele reprezentand credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale si internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
– sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de trei luni de la data infiintarii popririi; atunci cand asupra aceluiasi cont sunt infiintate mai multe popriri, termenul de trei luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.
– alocatiile copiilor nu pot fi executate silit.

rn

Limitele la poprirea pentru datoriile fiscale:
Potrivit Codului de procedura civila, pot fi poprite veniturile din salarii, pensii, ajutoare banesti sau alte indemnizatii speciale care pot fi urmarite numai in conditiile prevazute de legislatie si in limitele stabilite de aceasta:
– pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
– pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
"Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel", scrie in Codul de procedura civila. Asadar, Fiscul poate pune poprire pe veniturile din salarii si pensii respectand aceste limitari.