Au fost implementare reguli noi pentru inchiderea balcoanelor. Iata ce trebuie sa faceti si care sunt documentele de care aveti nevoie.

rn

In Senat a fost depus spre examinare un proiect chemat sa completeze o lege din 1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

rn

Initiativa legislativa propune eliminarea obligativitatii unui acord al vecinilor pentru obtinerea autorizatiei de inchidere a balcoanelor si logiilor.

rn

In prezent, pentru a intra in posesia respectivei autorizatii, este nevoie de mai multe documente, inclusiv un memoriu de arhitectura in care vecinii isi dau acordul vecinilor efectuarea lucrarilor, alaturi de releveu, fatada si propunerea propriu-zisa de inchidere a balcoanelor/logiilor cu avizul proiectantului initial sau, dupa caz, expertiza tehnica pentru unitatea locativa/spatiul aflat in proprietatea solicitantului, indiferent de functiune.

rn

Propunerea legislativa prevede ca in cazul proprietarilor aflati la parter, care isi inchid balcoanele din motive de siguranta, noxe, zgomote, sa nu mai fie nevoie de memoriul de arhitectura cu acordul vecinilor.

rn

In acest sens, in Legea nr. 50/1991, dupa alineatul (20A6) se introduce unul nou, (20A6′), cu urmatorul cuprins: "(20A6′) in ceea ce priveste lucrarile de inchidere a balcoanele/logiilor ce se afla la parterul unui bloc, prin exceptie de la punctul 2.5.6. din Anexa nr. 1 la prezenta lege, nu este nevoie de acordul vecinilor daca lucrarile se efectueaza din motive de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si din orice alte motive intemeiate, relative la siguranta si sanatatea locatarului."

rn

In expunerea de motive a proiectului de lege, se arata ca exceptia nu va fi absoluta, ci doar in cazuri bine justificate:

rn

"Trebuie sa primeze siguranta si sanatatea locatarului. Obligativitatea obtinerii acordului vecinilor a fost instituita pentru a-i proteja pe acestia de diferitele inconveniente care izvorasc din natura lucrarilor, cum ar fi tulburarea linistii sau orice fel de dezavantaje. Cu toate acestea, cazul invocat in initiativa este unul special, asa ca ar trebui sa se bucure de un regim juridic special", se mai argumenteaza in initiativa legislativa.

rn