Deducerea personala se acorda celor care au persoane in intretinere, dar castiguri relativ mici si reprezinta suma cu care se micsoreaza baza impozabila pentru veniturile salariale pentru ca, in final, angajatul sa plateasca mai putin la stat. Deducerea se acorda lunar si nu este suportata de angajator.
Conform Codului fiscal, salariatii cu venit lunar brut de pana la 1.950 de lei inclusiv pot beneficia de o deducere personala de la 510 pana la 1.310 lei, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere:
– 510 de lei, daca nu are pe nimeni in intretinere;
– 670 de lei, daca are o persoana in intretinere;
– 830 de lei, daca are doua persoane in intretinere;
– 990 de lei, daca are trei persoane in intretinere;
– 1.310 lei, daca are patru sau mai multe persoane in intretinere.
Persoane luate in intretinere:
Sunt considerate persoane aflate in intretinere sotul/sotia contribuabilului, copiii acestuia, precum si alti membri de familie pana la gradul al doilea inclusiv (nu e necesar sa existe un domiciliu comun cu cel aflat in intretinere). Dar nu pot fi luati in intretinere daca realizeaza venituri peste 510 lei lunar (cu exceptia pensiilor de urmas, care pot fi mai mari de atat fara a afecta deducerea, precum si a altor catorva categorii de venituri exceptate). Mai exista si alte conditii care afecteaza dreptul la deducere, cum este detinerea de terenuri agricole si silvice.
Copiii sub 18 ani sunt intotdeauna considerati intretinuti. Iar deducerea se poate acorda fiecaruia dintre parinti, potrivit normelor Codului fiscal.
Ce documente sunt necesare?
Pentru a obtine deducerea, salatii trebuie sa dpuna o serie de documente la angajator. "Obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala este in sarcina platitorului de venit din salarii, la functia de baza", prevad normele de aplicare ale Codului fiscal. Angajatorul trebuie sa-l intrebe pe salariat daca are persoane in intretinere.
Intai, salariatul trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere care sa cuprinda informatii personale si datele de identificare ale fiecarei persoane aflate in intretinere. Apoi, e necesara o declaratie pe propria raspundere a celui aflat in intretinere (nu se aplica in cazul minorilor), unde trebuie precizat inclusiv venitul lunar obtinut, daca e cazul, pentru a fi comparat cu pragul de 510 lei.
De asemenea, salariatul contribuabil trebuie sa-i arate angajatorului si documentele care justifica legaturile de rudenie, veniturile s.a.m.d. (certificate de nastere, casatorie, adeverinte de venit ale intretinutului).