rn
Din ciclul sa vedem cu se mai ocupa administratorii nostri, am aflat miercuri 15 ianuarie 2020, de la Calin Fort administratorul orasului Zalau ca a cerut o situatie de la Politia Locala privind eficienta camerelor de inregistrare amplasate in zona punctelor gospodaresti, adica a ghenelor de gunoi si a platformelor de selectie a gunoiului. Fort ne-a explicat ca a cerut situatia acestor telecamere, pentru ca Primaria Zalau vrea sa completeze cu camere de luat vederi noilor puncte gosopdaresti care se vor infiinta anul acesta. Administratorul orasului prevede ca pentru anul 2020 in Zalau se vor constui undeva la 15-20 de platforme, in functie de buget. Anul trecut s-au realizat cinci platforme, iar cu aceste cinci platforme in momentul de fata in Zalau avem 20 de bucati.
rn
Fort a explicat, de asemenea, ca a dorit sa stie, daca prin folosirea acestor camere se pot identifica persoanele care arunca gunoiul in alta parte, decat in zona special amenajata sau daca sunt persoane juridice care vin si depozitateaza neregulamentar in zona. Astfel ca pe baza acestor imagini au fost identificate 146 de cazuri, iar din astea la 52 de cazuri s-au aplicat sanctiuni contraventionale persoanelor si societatilor, care au depozitat necorespunzator resturi menajere, material de constructii, deseuri. In 57 de situatii au fost sanctionati cei care au rascolit in containare, acestia au fost pusi sa curete zona punctului gospodaresc. Surprins de aceasta afirmatie, l-am intrebat pe administrator daca este legala obligarea celor care rascolesc prin gunoiae, sa fie pusi sa curete, acesta sustine ca este perfect legala.
rn
Fort a tinut sa sublineze ca i-ar placea ca asociatiile de proprietari sa colaboreze mult mai activ cu Primaria si cu Bratner, "pentru ca noua ne-ar fi mult mai usor sa igienizam si sa preluam deseuri din aceste puncte gospodaresti. De asemenea, orice nereguli pe care le constata oamenii, ne-ar fi de folos sa fie semnalate in special la depozitarile rezultate din constructii si deseurile voluminoase, catre Dispeceratul Politie Locale Zalau si la Directia Corp Control din cadrul Primariei." Administratorul ne-a mai declarat ca au fost identificate 11 locuri in Zalau, unde sa fie amplasate contaniere de capacitate mare, pentru depunerea deseurilor voluminoase ( a nu se confunda cu depunerea deseurilor menajere).
rn
Un aspect important care ne-a mai fost declarat este ca telecamerele amplasate la punctele gosodaresti, au fost folosite de catre politisti din cadrul IPJ Salaj, astfel ca in cursul anului 2019 au fost ridicate un numar de 11 inregistrari video in vederea solutionarilor unor dosare. Practic prin montarea acestor telecamere au fost ajutati indirect angajatii Inspectoratului de Politie Judetean Salaj. De asemenea prin intermediul acestor telecamre a fost monitorizata activitatea operatorului de salubrizare, care are obligatia dupa ridicarea gunoiului sa lase tot spatiul curat.
rn
Cei care depoziteaza aiurea trebuie sa stie ca, cuantumul unei amenzi este intre 500 -1000 lei, cu plata in 15 zile si minim 50% din valoarea amenzi.
rn
Fort considera ca instalarea acestor camere sunt benefice si sustine in continuare instalarea a astfel de telecamere si in alte zone unde se vor instala alte puncte gospodaresti. De altfel, administratorul orasului spune ca o parte din camerele noi care se vor achizitiona vor fi montate in zona de centura a orasului Zalau, pentru ca acolo sunt probleme mari cu locuitori zonelor limitrofe, care depoziteaza neregulamentar deseuri menajere si din constructii.
rn
Ca o nota aparte, care ar trebui sa le dea unora de gandit este ca au fost identificate persoane care au aruncat neregulamentar deseuri, pe baza carnetului de partid gasit printre acestea…