Primim si publicam invitatia la dezbatere a managerului Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Daniel Sauca pe tema culturii institutionalizate in Salaj. Inainte de a reda textul invitatiei va reamintim ca dezbaterea publica va avea loc pe 15 ianuarie 2020 la la galeria "Ioan Sima"de la orele 18.00. 

rn

 "Ziua Culturii Nationale (15 ianuarie) poate fi un prilej si pentru a pune in atentia opiniei publice (daca mai exista) cateva reflectii, ganduri, idei despre viitorul culturii institutionalizate in judetul Salaj.

rn

Institutiile publice de cultura ar merita, mai intai, sa aiba in vedere toate artele si toate manifestarile actuale ale culturii, in functie de specificul, rolul, atributiile, misiunea fiecarei institutii. "Marea batalie" pentru teatru in Zalau, dusa de cel putin doua grupuri de interese (sa le spun asa), poate fi periculoasa din perspectiva viitorului institutional al culturii salajene. si pentru ca, evident, pe lumea asta, si in "blestematul" judet al lui Maniu si Coposu, exista sau ar trebui sa existe nu numai teatru. Oricat de "spectaculoasa" ar fi cererea sau prestatia unei trupe sau alta.

rn

Reamintesc ca Salajul, Zalaul nu a(u) avut niciodata, institutional, teatru, filarmonica, opera. Azi nu are/au nici cinematograf (ca sa aduc in atentie institutii care conteaza oficial in barometrele de consum cultural). Sigur (daca mai e sigur ceva in aceasta tara, in afara de moarte) va avea cinematograf (la Zalau), bine ar fi si teatru, si filarmonica, si opera, si ansamblu coral profesionist. Ce facem cu ansamblurile folclorice, cu scoala populara de arte, cu revista si editura "Caiete Silvane"? Le inchidem sau le aducem la limita supravietuirii pentru a face loc, finanta poate numai aventuri institutionale in domeniul teatrului?

rn

si apoi cum definim "profitul", "succesul financiar" al unei activitati culturale sau alta? Sigur nu putem aduna mere cu pere decat daca urmarim alte mize decat cele culturale. Nu poti compara cursurile de la scoala populara sau cercetarea ori activitatea din biblioteci cu un spectacol de teatru la care participa, sa zicem, o suta de spectatori (gratuit sau cu bilet oricum subventionat) intr-o sala a carei chirie este platita de o institutie de stat nu de putine ori catre o alta institutie de stat. Chiar nu mai intereseaza pe nimeni conservarea si promovarea culturii traditionale? Ce "profit" imediat, financiar, poate aduce promovarea Salajului istoric si cultural in tara si in strainatate?

rn

Poate e bine sa (re)amintesc institutiile publice de cultura din Salaj care functioneaza in acest moment:

rn

– Directia Judeteana de Cultura (institutie deconcentrata a Ministerului Culturii);

rn

– Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj (institutie subordonata Consiliului Judetean Salaj; conservarea si promovarea culturii traditionale; scoala populara de arte si meserii; ansamblul folcloric "Mesesul"; revista si editura "Caiete Silvane"; rol si de finantare a activitatilor/proiectelor culturale din judet);

rn

– Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau (institutie subordonata Consiliului Judetean Salaj);

rn

– Biblioteca Judeteana "Ionita Scipione Badescu" Zalau (institutie subordonata Consiliului Judetean Salaj);

rn

– Casa Municipala de Cultura Zalau (institutie subordonata Primariei municipiului Zalau; are in componenta Ansamblul artistic profesionist "Porolissum").

rn

 In orase, situatia e oarecum confuza: sunt destule case de cultura fara personalitate juridica, rolul "finantarii" culturii revenind primariilor locale (un subiect fain, cu alta ocazie, poate).

rn

 Ca sa fiu cat mai scurt, propun ca teme de dezbatere si:

rn

 1. Strategie culturala judeteana (in acest moment, nu exista);

rn

2. Strategie culturala la nivelul municipiului Zalau (Cine isi asuma? Cum? Cine sunt actorii implicati? etc.);

rn

3. Construirea in Zalau a unui centru cultural adecvat diversitatii culturale (conservare, promovare, arte vizuale, biblioteca publica s.a.);

rn

4. Implicarea politicului, multinationalelor, mediului privat, sectorului non-guvernamental, administratiei publice in magicul proces de dezvoltare a culturii, educatiei!….

rn

 Daca e dezbatere, sa fie dezbatere! Fara jigniri, fara resentimente, fara fake-uri! Abia astept discutii serioase, aplicate pentru viitorul nostru comun!

rn

 Daniel SAUCA,

rn

Manager,

rn

Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj"