Incepand de la mijlocul anului trecut, cei cu grad de ofiter, maistru militar sau subofiter beneficiaza de noi tipuri de concedii.
Este vorba de concedii pentru ingrijirea copiilor si de formare profesionala. In prima categorie sunt incluse concediul pentru ingrijirea copilului bolnav, concediul parternal si cel de acomodare.
In privinta concediilor de formare profesionala, ele pot fi de doua tipuri, respectiv cu sau fara plata, cel cu plata putand avea o durata maxima de 15 zile lucratorare.
Exista si alte categorii de concedii. Astfel, pe timp de pace, cadrele militare in activitate au dreptul la concediu de odihna suplimentar pentru activitate in locuri de munca cu conditii deosebite (vatamatoare, grele sau periculoase) si la concediu de studii.
Suplimentar, cei ce au grad de ofiter, maistru militar sau subofiter, in raport cu pregatirea lor militara si de specialitate, pot solicita concedii medicale si, in anumite situatii, concedii fara plata, pe o durata de cel mult patru ani. In plus, cadrele militare femei beneficiaza de concediu de risc maternal si de concediu de maternitate (a nu se confunda cu concediul pentru cresterea copilului).
La declararea starii de razboi sau a mobilizarii, concediile, vacantele sau permisiile fiind suspendate. Totusi, cadrele militare pot beneficia de anumite concedii si in aceste perioade, dar doar respectand regulile stabilile de ministrul apararii nationale prin ordin.
Concediile cadrelor militare. Noutatile pentru 2020
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...