Cateva modificari importante in materie de reguli si sanctiuni pentru cei care detin un permis auto sau pentru cei care vor sa obtina unul.
Asadar, trebuie sa reamintim soferilor ca in situatia in care un medic (nu doar cel de familie) observa o afectiune medicala, acesta are dreptul sa trimita persoanele in cauza la examinare intr-o clinica autorizata.

rn

Soferii primesc insa si o veste buna: fisa medicala necesara la obtinerea sau reinnoirea permisului auto este valabila timp de un an, in conditiile in care, pana nu demult, aceasta avea o valabilitate de doar sase luni.
Prin urmare, soferii care sufera de afectiuni ce nu permit detinerea permisului auto pot fi trimisi la un control medical de catre orice medic, nu doar de cel de familie.
Conform Legii nr. 345/2018, biletul de trimitere va fi trimis soferilor cat mai repede, iar in maximum trei zile lucratoare de la comunicare, acestia vor fi obligati sa se prezinte la clinica indicata pentru o examinare medicala de specialitate. De aici, decurg trei variante.
Prima varianta este prezentarea la examinare si constatarea ca soferul este apt sa conduca masini in continuare, caz in care nu i se suspenda permisul. Varianta a doua implica prezentarea la examinare si constatarea ca soferul este inapt sa mai conduca automobile, cea de-a treia situatie posibila fiind cea in care soferul refuza sa se prezinte la examinarea medicala. In fiecare dintre aceste situatii, soferul va ramane fara permis si isi va putea recapata actul numai dupa ce va scapa de afectiunile medicale.
Cea de-a doua modificare legislativa care vizeaza soferii se refera la valabilitatea fisei medicale. Potrivit Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1.428/2019, valabilitatea fisei medicale, de care au nevoie atat viitorii, cat si actualii soferi, a fost dublata (de la sase luni s-a ajuns la un an). Actualul model al fisei medicale contine si o rubrica referitoare la examenul pneumologic, necesar doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfa sau pentru autobuze, adica pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.
Astfel, aceste categorii de soferi vor fi testati pentru apnee in somn (oprire temporara a respiratiei). soferii care sufera de apnee pot obtine permisul doar daca dovedesc ca isi controleaza afectiunea, ca respecta un tratament adecvat si ca prezinta imbunatatiri in ceea ce priveste somnolenta. De asemenea, aceste persoane trebuie sa se duca periodic la controale medicale.