Prim-ministrul Romaniei Ludovic Orban, în debutul primei vizitei de lucru la Bruxelles, marti 7 ianuarie 2020, a avut o întrevedere cu presedintele Consiliului European, Charles Michel.

rn

Conform biroului de presa al Guvernului, au fost trecute în revista evolutiile pe o serie de dosare cu miza deosebita pe agenda curenta a Uniunii Europene, în contextul demararii noului ciclu institutional si al mandatului noii Comisii, precum si în raport cu Agenda Strategica a Uniunii pentru 2020-2024, adoptata de catre Consiliul European în luna iunie 2019.

rn

Dialogul s-a concentrat pe negocierile privind Cadrul Financiar Multianual (MFF) 2021-2027, noile angajamente în domeniul schimbarilor climatice, inclusiv din perspectiva propunerii Comisiei Europene de instituire a unui Pact Ecologic European, precum si pe aspecte de interes în definirea relatiilor viitoare dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit al Marii Britanii, respectiv extinderea UE, aderarea Romaniei la spatiul Schengen si perspectivele finalizarii MCV.

rn

Orban a prezentat prioritatile Guvernului sau si a exprimat deschiderea deplina a Romaniei pentru o colaborare stransa si deschisa cu toate institutiile europene, inclusiv cu noul Presedinte al Consiliului European si echipa acestuia, în sprijinul promovarii de solutii consensuale si constructive la nivel UE, care sa contribuie la avansarea agendei europene în beneficiul tuturor statelor membre. Din aceasta perspectiva, a evidentiat rolul presedintelui Consiliului European în coagularea unitatii si consensului în formularea raspunsului UE la provocarile actuale, subliniind, totodata, importanta mentinerii echilibrului institutional prevazut de Tratate.

rn

Orban a mai subliniat rolul deosebit pe care Consiliul European îl detine în avansarea negocierilor privind definirea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 si încrederea ca presedintele Charles Michel va imprima o cadenta sporita a acestui proces care sa permita adoptarea la timp a unui buget european ambitios, capabil sa sustina punerea în aplicare a angajamentelor asumate prin Agenda Strategica a UE. De asemenea, a subliniat importanta pe care Romania o acorda modului în care cele doua politici traditionale – Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna – vor fi reflectate în termeni de alocari si criterii de implementare în viitorul buget UE. În context, Prim-ministrul Romaniei a facut referire la obiectivul Comisiei Europene de a prezenta, în cel mai scurt timp, propunerile sale vizand crearea unui mecanism financiar dedicat sustinerii implementarii noului Pact Ecologic European, exprimand asteptarea Romaniei ca aceste propuneri sa fie centrate pe sustinerea statelor membre si regiunilor celor mai vulnerabile în procesul de tranzitie, în complementaritate cu mecanismele si fondurile disponibile prin politica de coeziune, care nu trebuie sa fie afectate.

rn

În discutii, prim-ministrul roman a abordat si o serie de aspecte referitoare la relatiile viitoare dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit al Marii Britanii, în perspectiva demararii cat mai rapide a negocierilor pentru un cadru cat mai cuprinzator în acest sens. A subliniat sustinerea pe care Romania o acorda mentinerii unui parteneriat cat mai strans între Uniunea Europeana si Regatul Unit al Marii Britanii, reafirmand importanta garantarii drepturilor cetatenilor în viitorul acord, pe baza principiilor de reciprocitate si tratament egal.

rn

Totodata, prim-ministrul Ludovic Orban a subliniat importanta pe care Romania o acorda aderarii tarii noastre la spatiul Schengen si, respectiv, finalizarii MCV.