Poate stiati ca la nivelul Consiliului Judetean, condus de Tiberiu Marc, se desfasoara un proiect cu titlul "Salajul spune NU coruptiei". Ca orice proiect care se realizeaza pentru functionarime, se face pe bani nu e gratis, ca cele 10 porunci din Bibile, printre care "sa nu furi" (din banul public) si "sa nu minti" (cetateanul). Conform site-ului CJ Salaj, contractul de finantare a fost semnat in 8 noiembrie 2018, si avea o durata initiala de 13 luni, adica la finele anului 2019. De aici si interesul de a ni se transmite rezultatele proiectului si pe ce anume s-a cheltuit suma de 362.564,99 lei cu TVA. Insa, cum banul in anumite cazuri este ochiul dracului, al dracului si proiectul asta si procedeurilor de achizitie publica, perioada de implementare a fost prelungita cu 3 luni, pana in 8 martie 2020, abia atunci Salajul va spune "Nu coruptiei".
rn
Din raspunsul la solicitarea noastra, aflam ca 7 functionari publici din Consiliul Judetean Salaj au participat la un schimb de bune practici in Olanda, tocmai acolo unde 61% din olandezi cred ca fenomenul coruptiei este larg raspandita in tara lor, conform unui raport al Comisiei Europene de anul trecut 2019. De altfel, in raport fostul comisar european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom, sublinia ca nu exista zone fara coruptie in UE. In raspunsul la solicitarea noastra de informatii, la motivatia de ce in Olanda, ni se vorbeste despre niste rezultate de prin 2013, pe atunci conform Eurobarometrului citat de CJ Salaj, doar 24% din oamenii de afaceri olandezi afirmau ca sunt afectati de coruptie in derularea afacerilor. Aici ar fi interesat sa aflam care ar fi proportia de oameni de afaceri din Salaj afectati de coruptie.
rn
Daca cei 7 functionari au beneficiat de schimbul de "bune practici" in Olanda, pentru grosul din Consiliul Judetean, 64 de alesi locali (din CJS si UAT-urile din judet; 11 functionari publici de factori de decizie din cadrul CJ Salaj si 25 de persoane-personal de executie- functionari publici si personal contractual din cadrul Consiliului Judetean Salaj s-au organizat sesiuni de formare in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei de care prestatorul contractului de servicii nr. 15905/25.10.2019 Faxmedia Consulting O cautare pe "sfantul Goagal" dupa acest prestator, ne-a reamintit de specializarile unor functionari publici, pe bani public, nu în salile de edinte anoste, ci la malul marii, la soare. Poate va aduceti aminte de articolul din august 2019, cand patru functionari publici din CJ Salaj au urmat cursurile de pregatire profesionala in alte locatii, in timp ce alti 70 angajati au desfasurat cursurile pe "plaja" la sediul CJS.
rn
In cadrul proiectului pe langa Sc Faxmedia Consulting Srl cu un contract de servicii in valoare de 154.095,97 lei (inclus TVA), mai sunt incheiate contracte de servicii de informare si publicitate cu Sc Hope Promo Srl in valoare de 8.861, 93 lei (inclusiv TVA) si un contract cu un expert Theo Cornelis te Linde in valoare de 5.040,00 lei. In ce priveste firma Hope de pe gazetadebistrita.ro aflam ca este o societate controlata prin interpusi de sibianul Ciprian Faraon, fostul vicepresedinte al organizatiei judetene si conducator al alegerilor locale si parlamentare din 2016, care a fost exlus din PNL Sibiu in 2018. Tot de aici aflam ca "Hope Promo a castigat contracte de la Transgaz unde, ca din intamplare, lucreaza Sergiu Lascu, fratele Laurei Codruta Kovesi." In ce priveste e Theo Cornleis te linde, pe internet am gasit aproape nimic, in conditiile in care ne este prezentat ca un expert. E posibil ca nimeni sa nu fi scris nimic despre acest expert, cooptat de CJS in cadrul proiectului "pentru prestarea de catre acesta a activitatilor necesare organizarii schimbului de bune practici"?
rn
Asa cum v-am spus si asa cum ne-au confirmat si cei de la CJ Salaj, proiectul care trebuia sa se inchie in 31 decembrie 2020, se afla inca in implementare pana in 8 martie 2020. Astfel ca valoarea finala a acestuia se va stii abia dupa finalizarea actiunilor, CJ Salaj estimeaza ca valorea va fi cu siguranta mai mica fata de valoarea initiala a contractului de finantare, respectiv 362. 564, 99 lei.
rn
Insa, in ce priveste campania anticoruptie cu titlul pompos "Spunem Nu coruptiei", CJ a transmis ca "se va realiza", deci nici macar nu a fost initiata acesta campanie, la nivelul celor 61 de unitati administrativ teritoriale din judet si a acelor 5 institutii si serviciilor publice aflate in subordinea CJ Salaj. In afara de bani cheltuiti, o sa vedem ce roade o sa dea acest proiect in combaterea coruptiei in Salaj, dar intre timp, puteti face lumina asupra eventualelor fapte de coruptie, sunand gratuit la numarul de telefon 0800.806.806, adica la Directia Generala Anticoruptie, care poate sa dea niste lectii extrem de eficiente functionarilor publici in a spune "NU coruptiei".