In contextul asumarii raspunderii de catre Guvernul Orban in preajma Craciunului, cand atentia alegatorilor este mai mult concentrata pe alte lucruri, merita sa ne intrebam ce urmareste acest guvern liberal. Premierul PNL, Ludovic Orban, a declarat ca angajarea raspunderii Guvernului în fata Parlamentului este singura modalitate prin care bugetul pentru anul viitor poate fi adoptat pâna la 31 decembrie 2019. Cum PNL-ul e tot un fel de PSD, nu am prea crede ca doar grija pentru acest buget este motivul pentru care Guvernul Orban isi asuma raspunderea. De exemplu, daca ne concentram doar pe povestea cu bugetul, ne pot scapa modificarile OUG 114, modificari care au fost discutate chiar de catre Iohannis si Trump, inaintea ca presedintele roman sa mai obtina binecuvantarea americanilor pentru un alt mandat si pentru aceste modificarii Orban premierul lui Iohannis angajeaza raspunderea Guvernului. De asemnea sa nu uitam ca angajarea raspunderii, conform site-ului Cameri Deputatilor, poate duce la "demiterea Guvernului în functiune prin retragerea încrederii acordate de Parlament si declansarea, în conditiile Constitutiei, a proceduri pentru alcatuirea unui nou Guvern. "
rn
Cu toate ca PSD-isti vorbesc despre asumare ca despre un un "blestem al guvernarii Boc", nici pentru ei bugetul pe care l-au facut praf, nu este mai important decat salvarea pensiilor pe care le vor putea avea doar daca isi duc mandatul la capat evitand eventuale anticipate. Asa ca pentru a nu se ajunge la alegeri anticipate, parlamentarii, in special cei de la PSD, s-au gandit sa nu demita Guvernul Orban, ci sa se spele pe maini ca Pontio Pilat, astfel ca pentru un joc de imagine au pasat problema asumarii CCR-ului. Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean a explicat ca o contestare la Curtea Constitutionala a legii bugetului pe anul 2020 nu înseamna neaparat blocarea actului normativ si ca presedintele Klaus Iohannis ar putea proceda la promulgarea legii, ceea ce cu siguranta o va face pentru a le da americanilor acel 2% cerut Trump pe "aparare"
rn
Daca prin caderea Guvernului Dancila, Orban ne-a arat ca interesul nu a fost cel al tarii, ci cel de a da majoritate "IEPIPI-ului" (EPP-Partidul Popular European), acum prin aceasta asumare trebuie sa ne intrebam caror interese serveste acest Guvern Orban, pentru ca sa apeleze la aceasta modalitate de ocolire a regulilor procedurii legislative. In cazul in care bugetul nu se adopta pana la sfarsitul anului, si ajungem cu el in primavara, o eventuala cadere a Guvernului ar duce la scaderea ratingului care ar conduce la contracatari de imprumuturi la dobanzi din in ce in ce mai mari.