Din punct de vedere spiritual , traditional, sufletesc si moral reintoarcerea la traditii inseamna implicit recunoasterea unei parti din copilarie.
rn
Aceasta in conditiile in care la fiecare inceput de Sarbatori de Craciun , de sfarsit de an si inceput de An Nou avem alte dorinte, alte pretentii , alte provocari ale vietii noastre. Respectarea traditiilor , comportamentul responsabil si implicit acceptarea celui de linga noi inseamna un respect pentru propria noastra persoana.
rn
Traditii si Sport
rn
Dincolo de extraordinara energie de a ne mobiliza pentru Sarbatorile de Sfarsit de An , vorbim de copilarie, aducem de fiecare data in atentie
colinzile strabune , mersul cu colinda si primitul colaceilor si merelor. Acum in modernism se primeste euro sau milionul, fiind si mai usor de impaturit fata de traistele copilariei. Atunci, inainte de patrunderea internetului pe la sate si orase, colinzile se scriau si apoi se invatau pe de rost , asta inainte de 1989. Apoi filele cu colinzi si multumite se depuneau in pod sau dupa oglinzi pina la anul viitor.Pentru a umbla cu Steaua, Viflaimul, Gana Galilei ,Irodul ori Plugusorul se cerea conditie fizica. Aceasta conditie fizica trebuia dobandita de la zecile de ore de educatie fizica . La cei mici era mai problematic pentru ca duceau in spate traistele cu mere si colacei pe cand cei mai mari duceau in mana viflaimul si sabiile.Deci , vrand-nevrand aveai tangenta cu sportul, trebuia sa stii sa respiri, sa fugi puternic daca te alerga un caine ori te alergau alti colindatori mai mari. Deci sportul, alergarea, atentia, privirea si reflexele erau miscari tipic sportive.
rn
Identitate si Diversitate
rn
Avem fiecare ins imaginea copilariei. Se interfereaza peste ani acele simboluri, fapte si traditii cu impact major si repetitie intensa. Mii de exercitii a exersat celebra Nadia Comaneci pana la plecarea din tara , chiar inainte de Craciun 1989 prin fuga peste granita in SUA- via Ungaria. A urmat impulsul vietii, al inimii sale desi era medaliata cu aur la Olimpiade , cu nota 10, maxima in palmares. Dar peste ani , nu a uitat identitatea sa.
Fiecare din noi avem acea gena a identitatii dar si a diversitatii in a judeca
tot ceea ce ne inconjoara. Parafrazand colinzile si efectul sportiv al unora,
nu se poate decat sa pun o intrebare de-a zilelor noastre auzita astfel:
Intrebare : – " Cand se poate merge la colindat , cand incepe colindul ?
Raspuns – "Cand boierii nu-s acasa ! ".Un fapt banal, un fapt real.
Se revine iar la conditia de sportiv deoarece numai intr-o haina prospera de sanatate poti sa ai pretentii la o conditie fizica ce face diferenta.
Caci din punct de vedere al practicarii sportului, de invatare deprinderi, procedee si aplicatii este nevoie de o minima intoarcere la traditii. Pentru ca nu peste tot avem era digitala, nu peste tot sunt sali de sport moderne, nu peste tot se joaca fotbal in sala. Este nevoie de sacrificiu, de pasiune, intelegere, rabdare, apreciere si explicare a dascalului. .Aceste calitati le regasim in toate religiile si credintele lumii, implicit la noi in tara si judet, puncte si punti de legatura intre oameni. Si iata ca in sport , desi adversari in competitii putem sa fim buni prieteni cu cei de langa noi, contribuind prin aceasta la acea pace tamaduitoare , datatoare de liniste compatibila cu versurile colinzilor : "pe pamant impaciuire, la oameni buna invoire." Sarbatori Fericite si La Multi Ani !