TEXT
Dupa tentativa nereusita de acum cativa ani, de a legifera castrarea chimica a pedofililor, iata ca deputatii vin acum cu un nou proiect care prevede majorarea pedepselor pentru cei care comit astfel de acte, astfel incat acestia sa nu mai poata fi eliberati niciodata.
Astfel, parlamentarii au initiat un proiect de lege in acest sens, pentru a opri eliberarea conditionata, dar si la termen a acestor infractori, considerati extrem de periculosi si cu risc ridicat de recidiva.
Aproape 40% dintre detinuti ajung sa rediciveze dupa eliberarea din inchisoare.
In cazul pedofiliei, procentul este cu mult mai mare, fapt care pune intr-un real pericol siguranta minorilor. Potrivit statisticii din domeniul infractiunilor contra libertatii si integritatii sexuale, in perioada 2016-2018, numarul total al persoanelor condamnate pentru infractiuni sexuale a fost de 1.644. Dintre acestea, 950 au fost condamnate pentru viol, 85 pentru agresiune sexuala si 629 pentru act sexual cu un minor, corupere sexuala a minorilor sau racolarea minorilor in scopuri sexuale. Totodata, in perioada 2016-2018, au fost eliberate din inchisoare 4.811 persoane care au comis infractiuni sexuale. Dintre acestea, 4.513 au comis violuri, 59, agresiuni sexuale si 239 persoane codamnate pentru fapte de corupere sexuala a minorilor, acte sexuale cu minorii sau racolari de minori in scopuri sexuale.
"Constatam ca, din totalul persoanelor condamnate definitiv pentru infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale, cele mai multe persoane au savarsit infractiunea de viol. Totodata, din totalul persoanelor liberate din unitatile penitenciare, de asemenea, cele mai multe persoane provin din categoria infractorilor condamnati pentru viol. Infractiunea de viol are un grad ridicat de pericol social. Atunci cand victima este minora, gravitatea este extrema", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Pedepsele, foarte mici
Parlamentarii atrag atentia ca pedeapsa pentru actele de pedofilie a scazut semnificativ in ultimii ani, permitand, astfel, o escaladare a acestor infractiuni. Tocmai de aceea, detentia pe viata pentru pedofilie este singura solutie pentru stoparea acestor infractiuni, sustin deputatii.
"Daca in primii ani de democratie legiuitorul a reglementat in Codul penal o pedeapsa mai mare in incercarea de a opri acest fenomen, si anume inchisoarea de la 10 la 20 de ani, in prezent, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Este evident ca politicile penale inconsecvente din domeniul acestei categorii de infractiuni au condus la vulnerabilizarea copiilor si mentinerea statutului Romaniei de tinta a pedofililor. Prin urmare, propunerea legislativa amendeaza infractiunea de viol si instituie pedeapsa detentiunii pe viata in situatia raportului sexual, actului sexual oral sau anal, savarsit prin contrangere, punere in imposibilitate de a se apara ori a-si exprima vointa, profitand de aceasta stare, atunci cand victima este un minor", se arata in motivarea proiectului de act normativ.