Dintre actualele popriri pe pensiile salajenilor, cele mai multe sunt pentru restante la plata creditelor catre banci. Numarul retinerilor din pensii a scazut, insa, in ultimele luni, salajenii fiind mai responsabili.
Foarte multi pensionari se imprumuta la banci sau la alte cooperative si asociatii deoarece au pensia mica, iar cand intervine ceva si au nevoie de o suma mai mare de bani, sunt nevoiti sa se indatoreze. Din pacate, unii nu mai reusesc sa-si plateasca la timp datoriile, astfel ca pensiile le sunt poprite. Poprirea pe pensie a devenit o practica obisnuita in cazul persoanelor care nu-si achita impozitele, taxele sau alte datorii. Acum, 307 varstnici au pensia poprita. Anamaria Pernes, director coordonator adjunct al Casei Judetene de Pensii Salaj, spune ca in cazul salajenilor cele mai multe popriri sunt pentru restante la plata creditelor catre banci. Mai sunt si pentru datorii la cooperativele de credit, pentru impozite si taxe locale la primarii dar sunt si cazuri in care unele persoane divortate nu au platit pensia alimentara pentru copil celuilalt parinte. Totusi, ^putem spune ca salajenii devin mai responsabili, ca isi gestioneaza mai bine veniturile, pentru ca in ultimele luni numarul popririlor a scazut^, a precizat Pernes. In luna septembrie au fost 342 de cazuri, in octombrie 326, iar pentru luna noiembrie au fost poprite 307 pensii.
Autoritatile publice locale, persoanele fizice sau juridice indreptatite sa recupereze debite in baza unor titluri executorii sau dispozitii de poprire, trimit aceste acte Casei de Pensii, care are calitatea de tert poprit in relatia pensionarilor cu diferite institutii. Retinerile din pensii sunt de pana la o treime din pensia aflata in plata, lunar, pana la recuperarea datoriilor.