Pretul carnii de porc "ingrasat" de pesta porcina si de sarbatorile de iarna, nici la anul nu "slabeste"
Acum de Craciun vedem cat de important este ca masurile pentru combaterea pestei porcine sa nu raman doar simple informarii ale Prefecturii, ci efectiv sa fie puse in aplicare. La ultima actualizare privind evolutia pestei porcine africane, ANSVSA a declarat ca de la prima semnalare a prezentei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, si pâna în prezent, au fost eliminati 540.591 de porci afectati de boala si au fost diagnosticate 2.379 de cazuri la mistreti. Astfel ca porcii, atat din gospodarii, cat si din fermele din Romania sunt tot mai putini, iar pretul din cauza pestei porcine s-a "ingrasat ", in asa masura ca a pune o sunca pe masa incepe sa devina un lux. In luna noiembrie, conform INS, pretul carnii a înregistrat cea mai maere crestere lunara, de 4,6%, acum apropierea sarbatorilor de iarna aduce dupa sine si scumpirea "traditionala" a carnii de porc, in perioada cand consumul si implicit cererea de carne de porc creste exponential.
rn
Nu avem vesti bune nici pentru la anul, Radu Timis, presedintele Asociatiei Române a Carnii a declarat in cadrul conferintei de presa “Viitorul industriei de crestere si procesare a carnii de porc" faptul ca preturile carnii de porc se vor tripla în 2020, potrivit Mediafax. "Anul acesta preturile s-au dublat la carnea de porc, anul viitor se vor tripla. Guvernul chinez cumpara carnea de porc de la marii producatori europeni. Daca în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România astazi e undeva la 4 euro ca medie la raft. Ce se va întâmpla la anul, când chiar daca vom dori sa cumparam de undeva, nu stiu. Sau ce se va întâmpla cu industria noastra", a declarat Radu Timis.
