O materie optionala – educatie antreprenoriala – va fi introdusa de anul scolar viitor in gimnaziu si liceu, dupa ce ministrul Educatiei, Monica Anisie, a semnat un acord de parteneriat cu reprezentanti ai Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) si Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG).
"Comisia Europeana a subliniat ca e o mare nevoie ca in societatea romaneasca de acum sa fie integrata invatarea in spirit antreprenorial, de aceea am luat aceasta decizie, la propunerea CONAF si FPPG, sa introducem ca materie optionala, la gimnaziu si la liceu, incepand cu anul scolar urmator, dar acesta e un prim pas, pentru ca noi dorim, de fapt, sa construim pe termen lung, nu numai pe termen scurt sau mediu, ci sa construim pe termen lung o strategie nationala pentru antreprenoriat (…) ii invit si pe alti parteneri sa ni se alature, pentru ca e important pentru Romania sa dezvolte aceasta strategie nationala, sa construiasca prin copii, de fapt, niste antreprenori de succes", a declarat Anisie, dupa ce a semnat acordul de parteneriat intitulat "Pactul pentru educatie antreprenoriala", marti, 10 decembrie 2019, la sediul ministerului Educatiei.
Ea a subliniat ca noua disciplina nu va incarca programul copiilor, fiind optionala.
"Este nevoie ca toti elevii nostri sa fie ancorati in realitate, sa cunoasca ceea ce face sens vietii pe care ei o traiesc, prin urmare pot alege acest optional pe care il vom dezvolta. Nu e o materie in plus pentru elevi, e la optiunea parintelui sau copilului, deci nu incarcam programul, din contra, vom construi planuri cadru care sa fie in acord cu noua lege, deci reducem numarul de ore pe care elevul trebuie sa le petreaca la scoala, dar oferim aceasta posibilitate sa nu mai fie copilul obligat sa studieze anumite materii, ci sa poata sa aiba si optiuni", a spus Anisie.
Ministrul a invitat si alte organizatii cu activitate si expertiza in acest domeniu sa contribuie la dezvoltarea optionalului de educatie antreprenoriala.
"Pentru mine e o zi istorica (…) pentru ca e pentru prima data cand mediul patronal, antreprenori de renume, multinationale isi dau mana pentru a conlucra si a ajuta atat pentru constructia viitorului de maine, dar si pentru o strategie nationala in ceea ce priveste antreprenoriatul in Romania", a spus presedintele CONAF, Cristina Chiriac.
Ea a spus ca, potrivit studiilor, 3 din 6 copii care au studiat aceasta materie au mai multe sanse de a se apuca de antreprenoriat.