Nicoleta Carpineanu, o muziciana din Zalau, plecata din tara de peste doua decenii a decis sa investeasca din banii castigati in Marea Britanie, in arbori pe care sa ii planteze in Muntii Fagaras, acolo unde au fost defrisate masiv, creste intregi.
Astfel, artista zalauanca, cu banii de pe urma ultimului ei album "Be One" si printr-o campanie de strangere de fonduri pornita in Marea Britanie, acolo unde locuieste, a reusit sa planteze 15.000 de copaci impreuna cu zeci de voluntari.
rn
Isi spune Nico de Transilvania, pentru ca a crescut in Zalau, este muzician, DJ in Londra. Artista e hotarata sa refaca zonele distruse din Fagaras, iar pana in primavara va planta inca 35.000 de puieti.
Toate acestea, prin imbinarea talentului sau artistic, cu dorinta arzatoare de a face bine pentru natura.
rn
Zalauanca noastra a fost adoptata de Brighton, unde si-a inceput calatoria artistica si unde a invatat sa mixeze pe muzica romaneasca, modalitatea artistei de a mentine legatura cu tara in care s-a nascut.
In primavara 2019, printr-un proiect-pilot, a reusit sa planteze 100 de stejari in satul Cobor, pe Colinele Transilvaniei. Banii proveneau din donatiile primite pentru albumul "Be One", creat pe meleaguri romanesti si englezesti.
Povestea albumului "Be One" a inceput in Transilvania, unde s-a intalnit cu mai multi cantareti autentici din satele de aici. A decis sa se intoarca, si asa a inregistrat 20 de muzicieni din tara.
"Ideea a fost de a face folclorul romanesc, instrumentele si versurile mult mai cunoscute in lume si mai accesibile pietei internationale. Eu fiind DJ de muzica globala electronica, am vrut sa am mai multe piese cu elemente de acasa pe care sa le mixez sau sa le includ in show-ul meu. Aceasta inspiratie a venit din calatoriile mele in lumea intreaga ca DJ, de unde am colectionat muzica de dans cu elemente traditionale specifice locului. Eu mixez Global Electronic Beats, pe vremuri mixam Balkan Beats, dar acum imi place sa includ elemente din lumea intreaga. Ma consider o persoana globala, cu radacini in Romania", spune artista.
Zalauanca Nicoleta Carpineanu nu s-a oprit aici, ci a lansat ONG-ul "Forests Without Frontiers" – un apel ce a prins mult mai bine la straini decat in randul romanilor. Cu o cauza convingatoare, de a readuce la viata padurile virgine din Transilvania, si cu talentul ei, Nico a reusit sa stranga, prin ONG destule fonduri cat sa planteze 15.000 de arbori. Acestia au fost plantati in apropierea Lacului Vidraru.
"Mi-am dat seama de faptul ca prezervarea mediului este legata intrinsec de protejarea traditiilor, instrumentelor si folclorului. Daca pierdem padurile, pierdem si comunitatile de acolo, se risipeste cultura lor populara. Atat padurile, cat si traditiile au nevoie de protectia noastra, a tuturor", spune Nicoleta Carpineanu.
De asemenea, printr-un parteneriat de lunga durata incheiat cu Fundatia Conservation Carpathia, care a pus la dispozitie 3 hectare de teren, au angajat oameni care locuiesc in localitatile din Muntii Fagaras. Puietii vor fi introdusi intr-o arie naturala de protectie a padurilor, Natura 2000, inlocuiti daca este cazul si ingrijiti pana la maturitate.
"Este o initiativa fantastica de a combina natura, conservarea, artele si comunitatile locale. Suntem incantati sa lucram impreuna pe aceasta tema, avem obiective asemanatoare si terenuri pentru a sprijini dezvoltarea proiectului". – Christoph Promberger, Director Executiv, Fundatia Conservation Carpathia.
rn
Zalauanca Nicoleta Carpineanu doreste ca in urmatorii 5 ani, sa planteze un milion de copaci in zonele defrisate din Romania, iar fondurile ce provin din vanzarea albumului "Be One" vor fi folosite pentru aceeasi cauza.
rn