Noul mers al trenurilor intra in vigoare de duminica, duratele de parcurs la majoritatea trenurilor fiind marite cu pana la 50 de minute, din cauza starii infrastructurii feroviare.
Potrivit CFR Calatori, noul plan de mers al trenurilor de calatori se aplica din 13 decembrie, ora 00.01, pana la 11 decembrie 2010, ora 24.00.
Durata de parcurs la majoritatea trenurilor a fost marita cu 10 pana la 50 de minute pentru a elimina decalajele intre orarele stabilite intre planurile de mers si cele reale, tinand cont de starea infrastructurii feroviare, potrivit reprezentantilor CFR Calatori.
Prin noul program sunt prevazute in graficul de circulatie feroviara 1.728 de trenuri de calatori, fata de 1.624 in vechiul mers al trenurilor. Din cele 1.728 de trenuri, 253 sunt de rang superior, 70 internationale, 1.166 personale, 33 sezoniere si 36 cu ordin special.
Numarul trenurile de rang superior (Accelerat, Rapide si Intercity) a fost redus in noul program de la 324 la 253, in timp ce numarul trenurilor Personal a crescut de la 1.282 la 1.336.
Trenurile cu ordin special vor circula in perioadele cu varf de trafic – sarbatori religioase, vacante scolare, weekend-uri, perioade cand se inregistreaza un flux mare de calatori – si pe destinatiile solicitate.
Potrivit CFR Calatori, in noul mers al trenurilor se pastreaza rutele traditionale „care sunt accesate in mod frecvent de clientii fideli acestui tip de transport”.
O noutate in planul de mers 2009 -2010 este introducerea in circulatie a unor trenuri pe noi rute:
Craiova – Cluj-Napoca,
Bucuresti Nord – Arad, prin Petrosani,
Bucuresti Nord – Cluj-Napoca, prin Petrosani,
Brasov – Miercurea-Ciuc – Siculeni,
Sibiu – Bucuresti Nord, prin Ramnicu Valcea,
Bucuresti Nord – Cluj-Napoca, prin Sighisoara.
In ceea ce priveste traficul international, exista legaturi directe spre Viena, Budapesta, Sofia, Salonic, Chisinau, Moscova, Istanbul, Munchen, Venetia si Belgrad.
CFR Calatori recomanda pasagerilor rezervarea cu anticipatie de 30 de zile pentru traficul intern si de 90 de zile pentru cel international, atat la casele de bilete din principalele gari din tara, cat si la agentiile de voiaj CFR, rezervarea telefonica in ziua plecarii trenului la vagoanele clasele 1-a si a 2-a, din principalele orase ale tarii rezervarea online a locurilor la trenurile care circula in trafic intern sau achizitionarea biletelor CFR Online, accesand site-ul companiei.
Romania a amanat pe o perioada de cinci ani acordarea de despagubiri calatorilor in cazul intarzierii trenurilor in trafic international, pe baza unei derogari de la regulamentul Comisiei Europene (CE) privind drepturile calatorilor in transportul feroviar, care a intrat in vigoare din 3 decembrie.
Calatorii statelor care nu vor apela la derogari vor beneficia de despagubiri in cazul intarzierilor.
Despagubirile minime in caz de intarziere sunt de 25% din pretul biletului pentru o intarziere intre 60 si 119 minute si de 50% din pretul legitimatiei de transport pentru o intarziere de 120 de minute sau mai mult. Daca intarzierea este mai mare de o ora, calatorilor li se vor oferi gratuit hrana si bauturi racoritoare, servicii de cazare si transport intre gara si locul de cazare.