Modificarile in domeniul ordinii si sigurantei publice promise de ceva vreme devin de acum lege. Semnatura presedintelui este deja data.
Cele mai multe schimbari vizeaza atributiile omului legii, anume legitimarea persoanelor, conducerea la sectie, folosirea fortei si multe alte aspecte in concordanta. Este vorba despre legea nr. 192/2019, care a fost promulgata vineri, 25 octombrie si urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Majoritatea prevederilor vor intra in vigoare in trei luni de la publicare, timp in care se fac pregatiri pentru aplicarea legii si pentru informarea cetatenilor. De altfel, proiectul devenit acum lege este a doua tentativa de reglementare a acelorasi probleme ce privesc atributiile politistilor, dupa ce primul proiect, care a fost pornit in Guvern in urma cu cativa ani, nu a reusit sa devina lege deoarece Curtea Constitutionala l-a intors in Parlament, din cauza lipsei unui aviz de prim ordin, cel al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Noua lege va detalia teme precum:
legitimarea persoanelor – se elimina chiar si sanctiunea pentru neprezentarea unui act de identitate, dar se sanctioneaza mult mai dur refuzul de a oferi detalii pentru stabilirea identitatii; conducerea la sectie – de acum vom sti exact care sunt circumstantele si motivele pentru care vom fi dusi la sectie si ce drepturi si obligatii avem in acest caz; patrunderea intr-un imobil, cu forta; obligatia de a sesiza directia generala de asistenta sociala si protectia copilului; folosirea fortei – tema va fi detalita in privinta situatiilor care reclama folosirea fortei si cum se va face acest lucru; asigurarea protectiei pentru persoane vulnerabile.