În cadrul Campaniei ”Locuri de munca sigure si sanatoase prin managementul substantelor periculoase” 2018-2019, Inspectia Muncii organizeaza în perioada 14 – 25.10.2019, cu prilejul Saptamânii Europene a Securitatii si Sanatatii în Munca, simpozioane în cadrul carora se prezinta lucrari stiintifice in domeniul securitatii si sanatatii în munca. Actiunea se desfasoara în patru centre zonale, ITM Salaj participa la simpozionul organizat de ITM Bihor. 

rn

La aceste evenimente participa reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, angajatori, lucratori desemnati pentru a se ocupa de activitatile de protectie si prevenire a riscurilor profesionale, reprezentanti ai sindicatelor.
La nivel european sondajul efectuat în rândul întreprinderilor privind riscurile noi si emergente arata ca substantele periculoase predomina în anumite sectoare, cum ar fi agricultura, industria prelucratoare si constructiile.
De fapt, 38 % din întreprinderile europene raporteaza prezenta la locul de munca a substantelor chimice sau biologice care pot fi periculoase. Prin urmare, este esential ca riscurile sa fie identificate si gestionate.
Expunerea la substante periculoase la locul de munca este legata de probleme de sanatate acute si pe termen lung poate provoca boli profesionale.
Se constata, la nivel european, o lipsa generala de constientizare privind natura si abundenta substantelor periculoase la locul de munca si privind riscurile pe care acestea le prezinta. Expunerea la substante periculoase la locul de munca trebuie eliminata sau cel putin gestionata eficace astfel încât sa se asigure securitatea si sanatatea lucratorilor si succesul economic al întreprinderilor si al societatii.
Trebuie creata o cultura a prevenirii, astfel încât sa se previna cu succes bolile, leziunile si decesele cauzate de substantele periculoase la locul de munca. Toti cei implicati trebuie sa fie constienti de riscuri si sa se angajeze în gestionarea sau prevenirea acestora.
Pentru gestionarea eficienta a securitatii si sanatatii la locul de munca, trebuie sa se implice cu totii — angajatori, manageri si lucratori.
Viaţa şi sanatatea omului sunt mai presus de orice cheltuiala materiala. De aceea, trebuie continuata partea de mediatizare a tot ceea ce înseamna masuri de sanatate, securitate în munca şi speram totodata ca aceasta Saptamâna sa ramâna un obiectiv în planul de acţiuni al celor implicati.
si cu aceasta ocazie se demonstreaza ca securitatea şi sanatatea în munca reprezinta un concept faţa de care fiecare dintre noi trebuie sa arate atenţie maxima, astfel încât de la prima ora de munca şi pâna la momentul pensionarii lucratorul sa nu întâlneasca evenimente care sa-i afecteze integritatea.     Mariana Pop – Consilier – Compartiment Comunicare si Relatii cu Publicul