Sistemul privind voucherele de vacanta se schimba, adica tichetele care pot fi folosite pentru achitarea unor pachete turistice. Astfel, un proiect de modificare a acestui sistem a fost postat pe site-ul Ministerului Turismului.
Guvernantii cauta sa se asigure ca aceste tichete nu mai sunt folosite doar in perioade aglomerate din an. Adica in lunile in care majoritatea angajatilor sunt in vacante.
Potrivit proiectului de lege postat de Ministerul Turismului, vor fi introduse doua tipuri de vouchere de vacanta. Unele pot fi utilizate exclusiv in perioadele aprilie-mai, altele in perioada octombrie-noiembrie, avand o valoare mai mare decat cea a voucherelor acordate pentru sezon.
Angajatii pot opta doar pentru o singura varianta de vouchere, iar firmele care vor accepta vouchere extra-sezon in alte perioade decat cele prevazute legal, vor fi sanctionate cu amenzi de peste 50.000 de lei si interzicerea pentru doi ani a acceptarii acestor vouchere.
"Avand in vedere ca s-a constatat in practica o aglomerare a unitatilor de cazare in sezon (in special in lunile iunie-august), pe de o parte, si un numar scazut de turisti in extrasezon, pe de alta parte, s-a decis incurajarea beneficiarilor sa opteze pentru o vacanta in extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate in cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit, in conditiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanta ce pot fi utilizate exclusiv in perioadele aprilie-mai si octombrie-noiembrie", se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Voucherele de vacanta, noi reguli
Pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2025, vouchere de vacanta vor avea valoarea de 1.450 lei, iar voucherele de vacanta valabile pentru utilizarea in extrasezon vor avea valoare de 2.080 de lei, in functie de optiune.
Angajatii pot primi in cursul unui an calendaristic o singura categorie de vouchere de vacanta, vouchere de vacanta cu utilizare pentru un an de zile sau vouchere de vacanta pentru utilizare in extrasezon, in functie de optiunea beneficiarului exprimata pana la data de 1 noiembrie a fiecarui an pentru anul urmator.
Aceasta optiune nu poate fi schimbata in decursul anului, iar tichetle vor fi emise doar pe suport electronic.
Proiectul prevede si lista sanctiunilor. Astfel, constituie contraventie si se sanctioneaza cu 14 puncte-amenda urmatoarele: a) fapta unitatii afiliate de a da rest in bani la voucherul de vacanta; b) comercializarea voucherelor de vacanta de catre angajati, angajatori, unitatile afiliate si structurile de primire turistice; c) diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanta utilizate de angajati; d) emiterea de vouchere de vacanta de catre alte entitati decat cele prevazute in lege.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 14 puncte-amenda si retragerea licentei de turism agentiei de turism, in calitate de unitate afiliata, fapta agentiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achizitionare cu vouchere de vacanta la un pret mai mare fata de pretul pachetului similar de servicii achizitionat prin alte mijloace de plata.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 25 puncte – amenda si interzicerea pentru doi ani a dreptului de a accepta vouchere de vacanta ca modalitate de plata, fapta unitatii afiliate de a accepta vouchere de vacanta pentru utilizare in extrasezon pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice prestate in alta perioada decat aprilie – mai si octombrie – noiembrie.
Un punct-amenda reprezinta contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit, in conditiile legii.