Munca nenormata, nefiscalizata este una dintre problemele acute cu care se confrunta tara noastra. Singurii care castiga cu adevarat de pe urma muncii la negru sunt angajatorii, iar cei care au de pierdut sunt lucratorii si statul.
Expresia uzitata pentru munca fara forme legale este munca Ila negruI si este o activitate profitabila pentru angajatori, desfasurata inafara cadrului legal reglementat. Ea nu este evidentiata scriptic, fiscalizata, protejata, asigurata sau asistata social, lucratorul fiind la discretia celui in folosul caruia presteaza munca. In ultimii ani, munca la negru s-a extins in multe sectoare ale economiei, dar predomina constructiile, prestarile de servicii si comertul. Acest fenomen a luat amploare din cauza ca cererea de locuri de munca e mai mare decat oferta, fiscalitatea in Romania pentru forta de munca este excesiva, motiv pentru care patronii evita angajarea cu forme legale.
Cum se manifesta?
Este o activitate nenormata, fara stat de plata si plata obligatiilor la bugetul de stat, fara pontaj si documente pentru evidentierea normei de timp si a felului muncii. Ca si lucrator, muncesti cat iti cere patronul, nu opt ore cat este legal. Tot munca la negru este si asa-numita perioada de proba sau de ucenicie, neevidentiata in documente. Angajatorul are numai de castigat de pe urma ta si risca doar niste amenzi, iar tu, ca ^angajat^, ai de pierdut chiar daca esti platit mai bine decat daca ai lucra cu carte de munca.
O piedica in dezvoltarea economica a tarii
Munca la negru limiteaza cresterea economica a unei tari. Studiile arata ca o crestere a muncii la negru cu 10 puncte procentuale echivaleaza cu o reducere a diversificarii exporturilor cu 10 la suta. Anul trecut, prejudiciile aduse statului au fost estimate la peste 6 miliarde de euro. Pierderile reprezinta aproximativ 50 la suta din intreaga economie subterana.
Dezavantaje
Daca ti s-a propus angajarea fara forme legale, gandeste-te de doua ori inainte de a accepta. Nu te lasa tentat de castigul suplimentar. Atata timp cat nu esti angajat cu acte ai numai de pierdut. Nu ai sporuri salariale determinate de vechime, nu ti se plateste diurna pentru deplasare, nu ai dreptul la concediul legal de odihna platit si alte concedii pentru evenimente deosebite; nu esti asigurat pentru riscuri in privinta accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale si nu beneficiezi de prestatii si asistenta pentru prevenirea lor. De asemenea, nu ai dreptul la indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, pentru cresterea copilului etc; nu beneficiezi de pensie de limita de varsta, anticipata, anticipata partial, de invaliditate sau de urmas, intrucat angajatorul nu iti plateste contributiile la asigurarile sociale; nu beneficiezi de asistenta medicala gratuita, medicamentatie gratuita sau compensata; nu primesti somaj si indemnizatie de sprijin; iti este limitat dreptul la creditare bancara etc.