Ramase fara clienti din cauza crizei economice, dar si din cauza conditiilor de creditare
tot mai aspre, bancile romanesti se vad acum nevoite sa-si reduca dobanzile. Drept urmare, ratele la creditele ipotecare in lei au scazut in ultima perioada cu pana la 15 la suta, iar cele la credite pentru consum chiar si cu 20 la suta.
Raspunsul bancilor la criza care a afectat grav consumul, in ultimele sase luni, a fost ieftinirea creditarii, desi accesul la noi imprumuturi ramane greoi. Dobanzile percepute la imprumuturi au putut fi diminuate atat la lei, cat si la euro, in conditiile in care si dobanda interbancara europeana a scazut sub 1 la suta, iar BNR a coborat dobanda de referinta la 8 la suta. Pentru clienti, ratele aferente creditelor de consum au scazut cu pana la 20 la suta, iar platile la imprumuturile ipotecare sunt mai mici cu 15 la suta decat in urma cu sase luni. Cele mai mari reduceri de dobanzi, cu 6 – 7 la suta, au aparut in cazul creditelor de consum, la care au operat ajustari majoritatea bancilor.
In cazul creditelor ipotecare, cea mai spectaculoasa ieftinire vine de la CEC Bank. In cadrul programului Prima Casa, banca a renuntat la marja adaugata la ROBOR, dobanda scazand pana la 9,74 la suta la creditele in lei. In conditiile noilor oferte, valoarea ratelor platite pentru creditele ipotecare sau imobiliare in lei a scazut cu 6 la suta si cu aproximativ 3 la suta pentru imprumuturile in euro. Pentru cei care vor sa contracteze credite auto, ofertele bancare pentru 2010 prevad reduceri ale dobanzilor cu pana la 1,5 la suta .
Principala dificultate a reducerii dobanzilor la creditele in euro si in viitor consta in faptul ca rata EURIBOR este deja la un minim istoric. Pentru cele in lei, piedica este pusa de finantarea masiva a statului de catre banci, situatie ce opreste scaderea ratei ROBOR.
Ajustari au facut toate bancile, insa cele mai semnificative au fost la Bancpost, Intesa San Paolo, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si ING Bank. Practic, in cazul Bancpost, de exemplu, rata lunara scade cu 113 lei fata de iulie 2009 pentru un credit de nevoi personale de 20.000 de lei contractat pe o perioada de cinci ani. Mai ieftine sunt si creditele de consum acordate in moneda europeana, in acest caz remarcandu-se Unicredit cu o reducere de doua puncte procentuale.
Bancile din Romania raman printre cele mai “scumpe”
Chiar si asa, creditele in Romania raman printre cele mai scumpe din Europa, cu dobanzi formate, inca, din doua cifre. Spre exemplu, la BCR, creditul Divers BCR, prin care clientii pot imprumuta pentru nevoi personale sume de pana la 20.000 de euro, platesc dobanzi cuprinse intre 11,95 si 15,25 la suta pe an, daca imprumutul se face in lei, in timp ce la creditele in euro dobanzile variaza intre 10,75 si 13,25 la suta. De mentionat ca BCR are un sistem de stimulare a clientilor fideli, acestia beneficiind de dobanzile minime, in timp ce clientii fara istoric la aceasta banca platesc dobanda mai mare (15,25 la suta in lei si 13, 25 la suta in euro). La Raiffeisen, dobanda la Flexicredit (prin care se pot imprumuta pana la 10.000 de euro, echivalentul in lei) este tot cu doua cifre: intre 12,5 si 13,5 la suta pe an, in functie de suma imprumutata.