Guvernul PSD urmeaza sa ceara saptamana viitoare votul de incredere al Parlamentului pentru modificari în echipa de ministri, dupa iesirea ALDE de la guvernare. PSD mai vrea sa reduca numarul de ministere. La guvernare s-a avansat ideea ca pentru aceste schimbari nu este nevoie de majoritate absoluta (50% + 1 din parlamentarii alesi) ci doar de majoritate simpla (50% + 1 din parlamentarii prezenti). 

rn

Potrivit unor specialisti, PSD ar avea o portita legala pentru a realiza prin majoritate simpla schimbarea compozitiei politice a Guvernului (numirea unor ministri dupa iesirea ALDE de la guvernare), dar nu si pentru schimbarea structurii Guvernului (reducerea numarului ministerelor prin comasare/desfiintare). În orice caz, daca PSD va insista ca modificarile se pot face cu majoritate simpla, acest lucru va reprezenta o premiera politica si juridica post-decembrista care are sanse mari sa se transeze, în final, la Curtea Constitutionala, pentru ca pana acum, la guvernele Tariceanu 2, Ponta 3 si Ponta 4 modificari similare s-au facut cu majoritate absoluta în Parlament.
1. Investirea si numirea Guvernului. La formarea unui Guvern, candidatul la functia de premier cere "votul de încredere al Parlamentului" asupra programului si a întregii liste de ministri a Guvernului. "Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, în sedinta comuna. Parlamentul acorda încredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor". In cazul Guvernului Viorica Dancila, acest lucru s-a întamplat pe 29 ianuarie 2018. Foarte important de remarcat este ca în Constitutie scrie explicit ca este nevoie de 50% + 1 din numarul total al parlamentarilor pentru acordarea încrederii. Adica 233 de voturi. Apoi, numirea Guvernului se face de Presedintele Romaniei "pe baza votului de încredere acordat de Parlament".
2. Demiterea Guvernului. Camera Deputatilor si Senatul, în sedinta comuna, pot retrage încrederea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. si aici Constitutia prevede explicit o majoritate absoluta pentru demiterea Guvernului, de 233 de voturi.
3. Incurcatura apare la schimbarea structurii si/sau a compozitiei politice a Guvernului. Schimbarea structurii Guvernului înseamna înfiintarea, desfiintarea, divizarea ori comasarea unor ministere. Schimbarea compozitiei politice a Guvernului înseamna ca intra la guvernare sau iese de la guvernare un partid. In prezent Guvernul este învestit cu 233 de voturi, ALDE a iesit de la guvernare si PSD vrea un Guvern cu mai putin ministere.
"Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului", scrie Constitutia, în acest caz, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia de a revoca si numi pe unii membri ai Guvernului, "numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru".
De remarcat aici ca în Constitutie nu mai scrie explicit care este majoritatea necesara, ci se vorbeste doar de "aprobarea Parlamentului".