În cadrul sedintei extraordinare a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU)Salaj de miercuri, 11 septembrie, a fost adoptat "eternul" plan de masuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA), care a fost confirmata la un porc domestic, într-o gospodarie din localitatea Giurtelecu Simleului.
rn
Planul stabileste impunerea unei zone de protectie în jurul focarului din localitatea Giurtelecu Simleului, comuna Maeriste, cu o raza de trei kilometri, incluzand Giurtelecu Simleului, Uileacu Simleului si Maladia (partial), respectiv o zona de supraveghere, cu o raza de 10 kilometri, incluzand localitatile Carastelec, Dumuslau, Pusta, Doh, Maeriste, Moiad, Sarmasag, Lompirt, Ilisua, Pericei (partial), Sici (partial), Badacin, Simleu Silvaniei, Bobota (partial), Sighetu Silvaniei, Salajeni, Campia, Bocsa (partial), Cehei, Bic, Cristelec si Bilghez.
rn
Ca de obicei, in astfel de cazuri Prefectura Salaj transmite ca s-au luat masuri precum: plasarea exploatatiei sub supraveghere; inventarierea animalelor existente în exploatatie, examinarea clinica a acestora si recoltare de probe de sange; întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infectie; sacrificarea animalelor din exploatatie; ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci; dezinfectia în totalitate a exploatatiei.
rn
Ne intrebam, insa, cat de eficent este planul de masuri al Prefecturii Salaj pentru controlul pestei porcine? In comunicatul Prefecturii cu privire la pesta porcina se arata ca prefectul Florin Florian ar fi cerut in cadrul sedintei o mai mare implicare a unitatilor locale de sprijin, a reprezentantilor DSVSA Salaj si a medicilor veterinari concesionari din judet în ceea ce priveste masurile de prevenire a raspandirii pestei porcine africane (PPA) în gospodariile populatiei, în conditiile aparitiei acestui nou focar la Giurtelecu Simleului. Poate ca prefectul ar trebui sa mai ceara si niste demisii…