Anul acesta "Festivalul Cepei" de la Pericei a ajuns la a XII-a editie, printre organizatori numarandu-se Primaria Pericei, Consiliul Local din Pericei, UDMR, Centrul de Informare si Marketing Turistic Pericei, Centrul de Cultura si Arta Salaj si o Asociatie Culturala Maghiara din Canada.

rn

(Agro)turismul "industria pacii"

rn

Festivalul s-a desfasurat pe parcursul a doua zile (7-8 septembrie), programul fiind destul de bogat in continut, nu doar din punct de vedere al divertismentului, cat si cel al formarii. Nu intamplator, la festivalul de la Pericei de anul acesta, totul a inceput cu o conferinta, ce a avut o tema extrem de importanta. O tema la care toti primarii din judet, dar mai ales cei care au fost invitati de catre primarul Csaba Boncidai, dar nu au participat, ar trebui sa se gandeasca mai mult si sa-i ofere o mai mare atentie, pentru a putea atrage turistii, si anume cea a agroturismului.

rn

Chiar inainte de a participa la aceasta conferinta, primarul ne-a impartasit din viziunea lui, o viziune cu care nu poti sa nu fii de acord si din care o redam pe cea referitoare la turism. "Noi prin turism dorim sa aducem un venit alternativ locuitorilor nostri, pentru ca turismul e industria pacii" ne-a declarat Csaba.

rn

In Salaj ce oferim noi prin agroturism?

rn

Primarul Boncidai a avut cu ocazia conferintei "Viziunea agroturismului in judetul Salaj", ca invitat, un orator deosebit, este vorba de profesorul universitar Avram Fitiu. Acesta a facut o sinteza "fortata", asa dupa cum chiar el a declarat, asupra agroturismului de la noi din Romania. In opinia acestuia, pentru multi a face agroturism, inseamna sa obtii niste bani, pentru a crea niste pensiuni, dupa care sa le oferi turistilor de tranzit sau de nisa mancare de la supermarket. Ori, profesorul sustine ca turistul care vine intr-o comuna sau intr-o pensiune are niste pretentii si daca I s-ar propune acestuia o oferta gastronomica locala, atunci turistul poate ar avea mai mult interes sa ramana, pentru a manca o mancare autentica, nu doar sa tranziteze o comuna. "Daca am intreba 50 de taranci din sat, ce mancare deosebita fac acasa pentru copii lor, vom constata ca o sa ne spuna tot felul de mancaruri. Ei, acele mancaruri vor sa le manance turistii si aceste mancaruri nu o sa le gasim in alta parte, pentru ca turistul vrea de fapt sa traiasca o experienta noua, turistul vrea sa traiasca ceva, ori ce a trait in tinerete ori ce nu a trait niciodata, adica o "experienta noua". Cei care au participat la Festivalul de la Pericei, au avut tocmai aceasta ocazie, aceea de a experimenta ceva nou, de a gusta ceva nou pregatit de localnici. Pe langa mancarea cu arome deosebite, participanti s-au bucurat si de un program cultural artistic, "condimentat" atat cu muzica folclorica, cat si cu muzica usoara. Referitor la folclor putem spune ca, comunitatea maghiara are asigurat viitorul, dupa ce am vazut executia micutilor de la ansamblul focloric "Somerek" Pericei.

rn

Comuna Pericei, din datele obtinute de la Primarie, are 3724 de locuitorii. Din comuna fac parte satele Badacin (659), Pericei (2674), Pericei Mic (19) si Sici (212). La Primarie mai sunt inregistrati 160 de "strainuti" asa cum i-a numit cineva din cadrul institutie, si anume aceia care detin pamanturi, vin si le lucreaza, dar nu locuiesc acolo. De asemenea, tot la Primaria din Pericei sunt inregistrati si 30 de asistati sociali, care pe baza ajutorului beneficieaza si de asigurare medicala.