Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici a facut recent un anunt despre pensiile speciale. Astfel, acesta a depus la Senat un proiect de lege care prevede impozitarea pensiilor speciale, cu mai multe procente. Conform proiectului, persoanele fizice care realizeaza venituri din pensii sau indemnizatii pentru limita de varsta, primite in baza unor legi speciale, vor fi obligate la plata unei taxe pentru acestea.
Taxa este datorata numai in situatia in care venitul lunar din pensie sau indemnizatie pentru limita de varsta, de la unul sau mai multi platitori, dupa caz, din care se deduce impozitul aferent stabilit, este mai mare decat suma netaxabila de 7.000 de lei, lunar. Vorbim despre angajatii Curtii de Conturi si cei ai Curtii Constitutionale, judecatorii si procurorii, personalul auxiliar de specialitate din instantele judecatoresti si cei ai parchetelor de pe langa acestea, si personalul care functioneaza in cadrul Institututului de Expertize Criminalistice, functionarii publici parlamentari, parlamentarii, personalul aeronautic civil navigant pofesionist din aviatia civila din Romania, corpul diplomatic si consula, pensionarii militari si alesii locali. Intre 7.000 de lei si 10.000 de lei, inclusiv, impozitul aplicat este de 30%. Suma se injumatateste insa daca pensia sare de 10.000 de lei. In aceasta situatie, impozitul este de 50%.
Impozitarea pensiilor speciale se face pe termen limitat, potrivit proiectului, pana in data de 31 decembrie 2025. Eugen Teodorovici, Ministrul Finantelor spune ca la acel moment se va finaliza recalcularea pensiilor si vor fi eliminate discrepantele intre sistemele de pensii speciale si cele de stat.
Anumiti beneficiari de pensii speciale pot ramane fara ele. Propunere legislativa
Persoanele care beneficiaza de pensii speciale pot ramane fara ele in cazul unor condamnari pentru fapte de coruptie. Momentan, o astfel de sanctiune se aplica doar parlamentarilor, magistratilor si alesilor locali dar o propunere legislativa intrata recent pe ordinea de zi a Parlamentului modifica normele.
Potrivit initiative legislative, dreptul la pensia speciala se va pierde ca urmare a unei condamnari definitive pentru o fapta de coruptie, indiferent de cati ani au trecut de la ispasirea pedeapsei. Concret, e vorba de infractiunile de luare/dare de mita si trafic de influenta.
Astfel, sanctiunea care se aplica acum doar parlamentarilor, magistratilor, primarilor si alesilor locali, va fi extinsa si asupra altor beneficiari de pensii speciale. Este vorba de membri ai personalului auxiliar al instantelor/parchetelor, militarii, functionarii publici parlamentari, personalul diplomatic si consular, cei la Curtea Constitutionala, personalul profesionist din aviatia civila si cei de la Curtea de Conturi.
"Prin adoptarea acestei initiative legislative nu va mai exista o inechitate intre beneficiarii pensiilor de serviciu sau asa-numitele pensii speciale pentru diferitele categorii profesionale; conditiile de acordare a acestor pensii de serviciu trebuie sa fie la fel", scrie in nota care insoteste propunerea.