Ingrijorati ca vor pati precum colegii de la fabrica din Baia Mare, salariatii fabricii de sarma din Zalau au cerut ajutorul ITM.
La solicitarea sindicatului din Cuprom, ingrijorat ca angajatii disponibilizati nu-si vor primi platile compensatorii, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj au desfasurat un control in domeniul relatiilor de munca la sucursala din municipiu.
Potrivit oficialilor institutiei, 80 din cei aproape 250 de salariati ai producatorului de sarma au fost concediati incepand cu data de 23 noiembrie, fiecare beneficiind de o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare. Altfel spus, raporturile de munca ale celor 80 inceteaza in 18 decembrie.
„Oamenii nu au incredere ca isi vor primi salariile compensatorii, mai ales ca exista un precedent in companie”, ne-a declarat Ioan Blaj, liderul sindicatului unitatii de productie din Zalau, referindu-se la cei 200 de salariati ai fabricii Cuprom Baia Mare disponibilizati la inceputul anului si care nu si-au primit nici pana in prezent drepturile banesti stipulate in contractul colectiv de munca.
Potrivit acestui document, salariatii disponibilizati au dreptul sa primeasca o compensatie egala cu sase, respectiv opt salarii de baza individuale, in functie de vechimea in munca. Inspectorii ITM Salaj nu au gasit, insa, nereguli in ceea ce priveste modalitatea de aplicare a Legii 85/2006, privind procedura insolventei si au dispus ca masura achitarea acestor compensatii tuturor salariatilor pana in 15 ianuarie 2010.
„Reprezentantii ITM Salaj ne-au promis ca daca termenul mentionat nu va fi respectat, societatea risca sa fie amendata”, a mai precizat presedintele sindicatului din Zalau.
In prezent, din cele trei sectii ale fabricii de sarma, doar una functioneaza, dupa ce conducerea Cuprom a decis inchiderea laminorului si a sectiei de emailare. Dupa disponibilizarea celor 80 de oameni, fabrica de sarma va numara aproximativ 170 de angajati.
Un an de insolventa
Societatea Cuprom, considerata candva ca fiind cea mai mare unitate din metalurgia neferoasa, a intrat in luna decembrie a anului trecut in procedura de insolventa, dupa ce Tribunalul Comercial Bucuresti a admis procedura de faliment la solicitarea unei firme de consultanta.