Legea care interzice strainilor sa mai cumpere terenuri agricole in Romania a fost introdusa de Guvern pe lista prioritatilor legislative in urmatoarea sesiune parlamentara.
In prezent, aproape 800 de cetateni straini si firme straine detin peste 400.000 de hectare de teren arabil in tara noastra.
Proiectul de act normativ care modifica Legea 17/2014 privind masuri de reglementare a vanzarii- cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan va fi dezbatut si adoptat de catre deputati in regim prioritar, a anuntat Guvernul. Prima modificare introdusa este la dreptul de preemptiune, vanzatorul fiind obligat sa vanda terenul mai intai co-proprietarului sau rudelor de pana la gradul I, apoi arendasilor, tinerilor fermieri, vecinilor si Agentiei Domeniilor Statului, exact in aceasta ordine.
Persoanele fizice care doresc sa cumpere un teren agricol mai mare de 30 de hectare trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta pe raza localitatii unde se afla terenul oferit spre vanzare si sa desfasoare activitatii agricole pe raza localitatii unde se afla terenul oferit spre vanzare cu minim 5 ani anteriori anului de publicare a ofertei de vanzare a terenului. Persoanele juridice trebuie sa aiba sediul social sau sediul secundar inregistrat pe raza localitatii terenului oferit spre vanzare, sa desfasoare activitate agricola pe raza localitatii cu minim 5 ani anteriori anului de publicare a ofertei de vanzare si veniturile obtinute din activitati agricole sa reprezinte minim 75% din totalul veniturilor pe ultimii 3 ani.
Timp de 15 ani este interzisa instrainarea
Proiectul de lege reglementeaza si obligativitatea utilizarii stricte a terenurilor agricole pentru desfasurarea activitatilor agricole de catre proprietarii acestor terenuri, fie in regim de exploatare directa, fie prin incheierea contractelor de arendare. Totodata, potrivit proiectului de act normativ, terenurile agricole situate in extravilan se pot instraina prin vanzare doar dupa o perioada de 15 ani de la data cumpararii. In punctul de vedere formulat asupra proiectului legislativ, Guvernul a aratat ca exista o serie de probleme in ce priveste conditionarea domiciliului/resedintei/sediului in unitatea teritoriala unde se afla terenul extravilan scos la vanzare. Aceasta ar avea ca obiectiv, indirect, restrangerea dreptului cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene de a dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, care incalca prevederile Tratatului privind aderarea Romaniei la UE care prevede ca limitarile in acest domeniu au incetat la 7 ani de la aderare.