Legumele cu gust autentic ajung sa fie din ce in ce mai putine, lasand iubitorii de vegetale cu un gust amar. Si asta pentru ca cifrele nu sunt deloc imbucuratoare.

rn

Datele statistice recente arata ca productia nationala de legume s-a redus in ultimul deceniu cu peste 100.000 de tone, scaderi inregistrandu-se la majoritatea speciilor, de la rosii la ardei si la ceapa. Suprafata cultivata cu legume din Romania a fost in anul 2018 de 226.300 de hectare, in crestere usoara de la 224.600 de hectare in anul anterior. Din datele prezentate mai sus insa se constata o scadere a suprafetei cultivate cu legume de la 267.100 hectare, in ultimii 10 ani, cu un minus de 40.000 de hectare.
In prezent, principalele specii de legume cultivate in tara noastra sunt: tomatele, ceapa, varza, ardeiul, vinetele, radacinoasele. Astfel, productia de varza a crescut usor in ultimii 10 ani, de la un milion de tone in 2009 la 1,06 milioane de tone la nivelul anului 2018. Situatia din ultimul deceniu la productia de rosii arata mici scaderi ale cantitatilor obtinute, mai exact un minus de 12.000 de tone, ajungand ca anul trecut agricultorii sa culeaga in total 743.000 de tone de tomate din livezile din tara noastra.
Scaderi au inregistrat si productiile de ceapa, de la 378.000 de tone acum zece ani, la 350.000 de tone culese in 2018. si productia de ardei a scazut in ultimii ani, agricultorii romani culegand doar 230.000 de tone anul trecut.
Cele mai favorabile zone dezvoltarii legumelor sunt: sudul, sud-estul si vestul tarii, Moldova, Dobrogea si centrul Transilvaniei.