Arheologii salajeni care au reusit in scurt timp sa realizeze sapaturile de salvare la patru situri arheologice de pe traseul soselei ocolitoare a Zalaului
Sub titlul generic “Pasi in trecut” arheologii si cercetatorii de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau propun pasionatilor de istorie o expozitie speciala care cuprinde materiale descoperite pe traseul soselei ocolitoare a municipiului Zalau. Expozitia si cartea care a fost lansata vineri – Cercetari arheologice preventive pe traseul soselei ocolitoare – acopera mai bine de trei milenii din istoria zonei limitrofe Zalaului, incepand din epoca bronzului si pana in evul mediu timpuriu. Rezultatele cercetarilor sunt deosebite, iar printre descoperiri se evidentiaza un mormant de incineratie din secolul IV – III a.Ch., unic in acest areal geografic, cercetarea cuptoarelor de ars ceramica din secolul III a.Ch., dar si a unui cuptor de ars ceramica din secolul IV-V p.Ch., iarasi unic in aceasta zona.
Chiar daca demersul stiintific al arheologilor a fost deosebit de complex, cercetarea a evoluat in parametrii normali si in aproximativ un an au fost descarcati de sarcina arheologica aproape 20.000 de metri patrati. Pe langa sapaturile propriu-zise in realizarea expozitiei au fost implicati si ceilalti angajati de la muzeu, munca restauratorilor fiind prezentata publicului larg prin obiectele restaurate, adevarate instantanee din epoci de mult apuse.
O investitie de 10 milioane de euro
Lucrarile la soseaua ocolitoare a Zalaului au inceput in urma cu aproximativ un an, iar costul total al investitiei se apropie de 10 milioane de euro. Cea mai mare parte a fondurilor provine din finantari europene, iar restul din bugetul de stat si cel al Zalaului. Potrivit inginerului care a supervizat lucrarile, panglica inaugurala la sosea va fi taiata la finele lunii mai 2010.