Despre denumirea localitatii salajene, Lozna se spune ca ar veni de la trei ciobani, care isi pasunau oile pe aceste meleaguri, fiind foarte multa loza in zona, au hotarat sa numeasca locul “Lozna”, iar despre prima atestare documentare aflam ca a fost facuta in anul 1338. 

rn

Duminica, 18 august 2019, cu ocazia sarbatorii comunei Lozna ne-am dus sa vizitam aceasta localitate care se afla la o distanta de 47 de km de Zalau, pe drumul care duce de la Jibou la Rastoci, inainte de a trece Somesul in dreptul localitatii Ciocmani, am luat pe un drum la dreapta spre Clit, ulterior Lozna. Pentru cei care sunteti pasionati de ciclism traseul care incepe la dreapta de la podul care trece peste raul Somes si continua pana spre Valea Loznei este un traseu ideal, mai ales ca pe traseu o sa intalniti stanci pietroase care ofera un peisaj interesant, iar din Lozna de unde s-au facut mai multe asfaltari ajungi intr-o oaza de linistie si mult aer curat. Trebuie sa mentionam ca Lozna e un site de importanta comunitara inclus in reteaua ecologica europeana Natura 2000 din Romania.
Lozna propriu-zisa nu e o localitate foarte mare, toata comuna care include Cormenis, Preluci, Valea Lesului si Valea Loznei, are conform recensamântului efectuat în 2011, o populatie de 1.072 de locuitori si nu am gresi daca am zice ca la sabatoarea de duminca au fost prezenti mai toti locuitorii Loznei.
Imediat ce ai intrat in localitate nu poti sa nu observi biserica din lemn (monument istoric) in ciuda refaceri momentane, in urma avarieri suferite de pe urma vijeliei din 2017, cand si biserica din Poarta Salajului a avut de suferit, isi pastreaza pitorescul. Cand am ajuns serbarea inca nu incepuse, dar era plin de lume pe terasele organizate si langa scena unde, varul Sandel (care este orginar din aceasta localitate) si aintrodus pe scena verisori stop_coloana si verisoarele, Marius Ciprina Pop, Sava Negreanu Brudascu, Vasile Coca dar si alti verisori mai mici si la fel de talentati. Varul Sandel a transmis si un gand fain pentru cititori nosti si niste sfaturi de a fi veseli, de a va bucura de viata pentru ca “viata ii scurta” si sa urmariti Graiul Salajului “pentru ca daca esti in graiul Salajului existi, nu esti, esti nimeni”
Lozna e condusa de primarul de la PNL, Alin Gabriel Pocol, care este mandru de ce a realizat in primul sau mandat de trei ani si ceva. “Avem in derulare mai multe proiecte, avem aproximativ 18 km de drum de asfalt pe fonduri guvernamentale, am achizitionat in urma cu 5 luni un dublu excavator, avem o aductiune de apa la Valea Loznei in stadiul de finalizare, ne pregatim pentru aductiunea de apa la Cormenis” ne-a declarat la inceputul spectacolului primarul din Lozna. Pentru carcotasi, in fata la caminul din Lozna care a fost reabilitat, primarul a pus si materiale prin care sa demonstreze ca ceea ce a afirmat este si adevarat, iar aproape de scena a fost pozitionat si un tractor excavator achizitionat cu fonduri europene, o achizitie importanta daca tinem loc si de specificul zonei.
Tot de la primar am aflat ca un roman care s-a intors din Italia si a creat o fabricuta de jaluzele, iar pana acum a reusit sa dea de lucru la cinci persoane, fapt ce ne bucura pentru ca in zona ca si in toate zonele rurale din Salaj este nevoie de investitii.

rn