Duminica, 18 august 2019 in satul Domnin din comuna Somes Odorohei, s-a sarbatorit implinirea a 800 de ani de la atestare.
rn
Pentru a ajunge la Domnin, din drumul care duce de la Somes Odorhei catre Baia-Mare, trebuie sa o faci la stanga pentru a intra pe un drum destul de bun de parcurs cu masina, care din Somes Odorhei iti ia cel mult 10 minute de mers. Satul are aproximativ 700 de locuitori, majoritatea sunt romani, 150 de romi si doua famili de maghiari. Majoritatea localnicilor fac naveta, multi lucrau sau lucreaza in fabricile de la Baia Mare, chiar si dupa scaderea activitatii industriale din acest oras. In sat exista o scoala cu clasele I-IV cu 54 de elevii, din care mare parte sunt romi.
Un obiectiv turistic interesant de aici este biserica din lemn din secolulul XVIII, unica in felul ei, avand o poala duba in stil maramuresan, pozitionata intr-un loc cu o priveliste care te invita la reculgere spirituala. In interior s-au conservat cateva picturi in ciuda trecerii timpului si a intemperiilor, care merita sa le vedeti, dar va invitam sa nu le atingeti, pentru a putea mentine ceea ce a mai ramas. Pe langa biserica din lemn si monumentul de care v-am vorbit duminica a fost inagurat si un muzeu al satului in incinta scolii din localitate. La fel ca si biserica de lemn, acest muzeu merita vizitat, a fost realizat chiar de catre directorul scolii, Sergiu Ghiurco, care s-a implicat in a aduna ceea ce altii au aruncat si nu au inteles care este valorarea lor atat istorica, cat si spirituala
Despre sarbatoarea de la Domnin, viceprimarul PSD Simonca Viorel ne-a spus ca initiatorul a fost profesorul doctor Ciocian Ioan, care a intocmit o monografie a comunei Somes Odorhei, in care eeste inclusa si o monografie a satului Domnin. Profesorul din spusele viceprimarului ar fi cerut sprijin din partea Primariei si ar fi dorit ca sa se realize lucruri care sa se vada, dar care sa si ramana cu ocazia implinirii a celor 800 de ani. Printre acestea a fost terminarea monumentului, amenajarea vaii, refacerea puntilor, asfaltarea satului (satul este asfaltat in proportie de 60%), amenajarea caminului cultural, amenajarea muzeului satesc.
stop_coloana Tot din spusele viceprimarului, am aflat ca la Domnin se urmareste extinderea retelei de apa si dotarea gospodariilor cu cate o fosa septica, deoarece nu ar fi retnabil sa se faca canalizare pe conducta.
Despre sarbatoare de la Domnin prof. dr. Ioan Ciocian ne-a vorbit ca despre o “stare de gratie”, iar avand in vedere ce s-a realizat cu aceasta ocazie ii dam deplina dreptate. Despe monumentul Eroilor, menit sa aduca un omagiu dominanilor ce s-au jertfit pentru libertatea tarii in timpul celor doua razboaie mondiale, 27 din primul razboi mondial si 14 in al doilea razboi mondial, am aflat de la profesor ca a costa 400 de milioane lei vechi numai finisajul, iar totul se ridica undeva la 500 de milioane din spusele profesorului Ciocian. Profesorul a compus si un imn dedicat dominanilor din care redam urmatoarele versuri: Domninane, hai acasa/ Unde tu ai locul tau/ Intr-un colt de Rai anume/ Harzit de Dumnezeu; In Domnin, de ani opt sute, Stau crestinii adunati/Si la rau, ca si la bine/ Au trait ca niste frati.
Cu ocazia atestarii celor 800 de ani, organizatorii pe langa dezvelirea si sfintirea Monumentului Eroilor in prezenta reprezentantilor celor trei confesiuni prezente in sat (ortodoxa, baptista, penticostala) si vizitarea Muzeului satesc din incinta scolii au oferit si un program artistic cu formatii si artisti atat din judetul Salaj, cat si din tara. Satul ca de altfel toata comuna Somes Odorhei se afla sub administratie PSD-ului, primarul Berinde Grigore a tinut sa multumeasca locuitorilor pentru buna organizare si desfasurare a evenimentului. La evenimentul de la Domnin au participat pe langa fii satului, oficialitati ale judetului, prefectul judetului Salaj Florin Florian si presedintele consiliului judetean Salaj, Marc Tiberiu.