UDMR vrea o “oferta beton” pentru a sustine caderea guvernului PSD-ALDE
rn
Presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban, a declarat într-un interviu pentru G4Media ca PNL va depune o motiune de cenzura în urmatoarea sesiune parlamentara „în momentul cel mai potrivit”, iar daca guvernul va fi demis s-ar putea ajunge la alegeri anticipate. In acelasi timp, Orban afirma ca partidul sau este pregatit sa îsi asume guvernarea.
“Daca avem posibilitatea sa facem anticipate vom determina anticipate, daca nu va exista aceasta posibilitate cu siguranta ca va trebui sa ne asumam raspunderea guvernarii.”, a spus presedintele liberalilor.
Conform articolului 89 din Constitutie, pentru declansarea alegerilor anticipate este nevoie de dizolvarea Parlamentului. “Presedintele României poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de învestitura.” De asemenea, conform aliniatului 3, “Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui României”.
Ludovic Orban spune însa ca este greu sa formezi o noua majoritate în actualul Parlament pentru ca trebuie sa negociezi cu parlamentari de la PSD si ALDE.
“E clar ca la ora actuala nu mai exista nici o sustinere în populatie pentru acest guvern si pentru aceasta majoritate parlamentara. Ca atare, întotdeauna trebuie sa te întorci la popor, ca în urma unui parlament relegitimat sa rezulte un guvern legitim. Altfel va fi extrem de complicat sa guvernezi cu actuala structura a Parlamentului, care, hai sa fim cinstiti, ca sa formezi o majoritate parlamentara, trebuie sa te bizui pe niste parlamentari de la PSD si ALDE, si care timp de doi ani jumate au facut tot ce au putut ca sa faca praf economia, sistemul de justitie, toate institutiile statului si sa le transforme în sucursale de partid.”, a spus Orban.
Presedintele PNL sustine ca partidul sau este pregatit sa preia guvenarea iar prioritatile sunt investitiile si reducerea cheltuielilor.
“Dezvoltarea economica aduce si cresteri de venituri. Principalul nostru obiectiv este sa asiguram o dezvoltare economica, o crestere economica bazata pe investitii(…) Iar în ceea ce priveste identificarea resurselor necesare pentru sustinerea investitiilor, avem de unde taia cheltuieli: de la subventii, de la plati sociale facute catre oameni care nu au dreptul sa beneficieze de aceste plati sociale, de la cheltuielile administrative care sunt mult prea mari.”, a declarat Ludovic Orban.
Structura guvernamentala propusa de PNL este un executiv cu 15 ministere, iar functia de premier într-un guvern PNL ar urma sa fie ocupata de Ludovic Orban. Acesta sustine totusi ca vor fi negocieri, însa partidul care câstiga alegerile va da premierul.
“Eu sunt candidatul la functia de premier al partidului desemnat statutar de Consiliul National. (…) Oricine poate sa aiba orice fel de pretentii. Problema e daca are legitimitatea si suportul necesar pentru astfel de pretentii. Postul de premier (…) va fi detinut de partidul care câstiga alegerile. Asupra acestui subiect nu exista discutii. Cine îsi imagineaza ca poate sa obtina functia de premier altfel decât prin câstigarea alegerilor înseamna ca nu cunoaste bazele democratiei.”, a spus Orban întrebat despre eventualele negocieri pentru formarea unui guvern.
Ludovic Orban a explicat de ce nu candideaza în tandem presedinte-premier alaturi de Klaus Iohannis.
“Vom alege presedintele României si cred ca povestea asta cu tandemul nu are foarte mare relevanta pentru competitia prezidentiala. Noi alegem presedintele României si este important ca toata campania sa se desfasoare folosind argumente legate de functia prezideniala, de ce poate face presedintele. (…) De regula mersul asta în tandem se întâmpla când stop_coloana exista aliante si trebuie satisfacuti liderii celor doua formatiuni care sunt în alianta.”, a mai spus Orban, conform Digi24.
rn
Lucian Bode: “Avem capacitatea si resursele umane necesare pentru un act de guvernare eficient si performant în beneficiul cetatenilor, nu al unei gasti de partid cum practica acum PSD”
rn
Presedintele PNL Salaj, deputatul Lucian Bode ne-a declarat ca: “Partidul National Liberal va continua sa faca opozitie puternica Guvernului PSD si va depune motiune de cenzura în sesiunea parlamentara care va începe în curând. Avem la dispozitie acest instrument constitutional pe care îl vom folosi cu siguranta si avem totodata capacitatea si resursele umane necesare pentru un act de guvernare eficient si performant. Comisiile de specialitate ale PNL au deja pregatite masurile pe domenii care vor trebui urgent implementate dupa ce vom prelua guvernarea. Exista deja un pachet de masuri corective pe care va trebui sa-l adoptam: abrogarea OUG 114, unul dintre cele mai nocive acte normative ale guvernarii PSD care a pus la pamânt sectoare economice întregi, abrogarea Legii recursului compensatoriu în urma careia au fost eliberati infractori extrem de periculosi, desfiintarea sectiei speciale de investigare a magistratilor, bratul politic creat de PSD pentru intimidarea magistratilor si îngenuncherea justitiei. In paralel cu aceste actiuni , am adoptat o decizie în BEX prin care avem aprobata o foaie de parcurs cu un set de masuri ce vor fi implementate, pe termen scurt si mediu, si care vizeaza impulsionarea investitiilor, sprijin masiv acordat mediului de afaceri, debirocratizarea sistemului public, un aparat central suplu cu maxim 15 ministere, însotit de o reforma profunda a tot ce înseamna toate celelalte autoritati ale administratiei publice centrale. Preluarea unei guvernari reprezinta o responsabilitate imensa pentru un partid al carui obiectiv principal trebuie sa fie guvernarea în beneficiul cetatenilor, nu al unei gasti de partid cum practica acum PSD.”
rn
UDMR vrea o “oferta beton” pentru a sustine caderea guvernului PSD-ALDE
rn
Presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes este de parere ca: “Asumarea guvernarii o poti avea in conditiile in care ai o anumita majoritate parlamentara pentru ca altfel este un joc politic. Aceasta majoritate parlamentara nu s-a configurat inca, nu s-a coagulat si pana atunci e greu sa spui ca iti asumi guvernarea. Motiunea de cenzura ca si procedura parlamentara, ca un mijloc democratic de a ataca Guvernul nu este nici o problema. In aceste conditii UDMR va hotara care este atitudinea partidului. Parerea mea personala este ca trebuie sa vedem conditiile pentru ca s-au mai depus motiuni de cenzura cu care noi, cu continutul motiunii nu am fost de acord. Conditiile prin care tu introduci motiune de cenzura prin care tu doresti sa cada Guvernul si prin care doresti sa-ti asumi responsabilitatea guvernarii trebuie sa ai un program foarte clar cu ceea ce doresti sa faci, daca ma gasesti pe mine partener la aceea actiune, daca converg cu interesele si acceptiunea mea, atunci da, daca nu, nu. Deci fiecare formatiune politica are un anumit program, are o anumita actiune vizavi de guvernare si trebuie vazut daca aceste chestiuni se regasesc, altfel nu ne jucam de-a politica. Daca converg aceste chestiuni atunci s-ar putea sa avem o anumita discutie si s-ar putea sa sprijinim motiunea de cenzura, daca nu, sigur ca nu. Vrem sa vedem de la cei care vor sa guverneze cu ce vin in fata natiunii, cu ce propunere vin. Asa numa de-a oarba nu ne jucam.”, ne-a declarat liderul maghiarilor din Salaj, deputatul Seres Denes.
rn