Politia Romana a lansat o licitatie pentru achizitionarea unor drone. Utilizarea vehiculelor aeriene fara echipaj uman la bord pentru a monitoriza traficul rutier este o practica tot mai des intalnita in Europa.
rn
Publicata pe 1 august 2019, licitatia lansata de IGPR poate fi consultata pe platforma de achizitii publice SICAP. In rubrica "Obiectul achizitiei" este precizat faptul ca "Autoritatea contractanta intentioneaza achizitionarea de sisteme de vehicule aeriene fara echipaj uman la bord (UAS)", valoarea totala estimata fiind 900.000 Euro.
Potrivit listei de specificatii tehnice solicitate de Politia Romana, dronele vor cantari maximum 15 kg si vor putea depasi altitudinea de 3.000 m. Autonomia de zbor va fi de cel putin 50 de minute, la greutatea maxima la decolare, timp in care vehiculele aeriene vor putea asigura transmisie video HD pe o raza de peste 5 km. Viteza maxima de deplasare a acestora va depasi 45 km/h.
Conform aceluiasi document, cei 900.000 de Euro nu vor acoperi doar achizitia dronelor propriu-zise, ci si: statie terestra de control; terminal de date terestru, conectat la GCS (Statie Terestra de Control); sursa autonoma mobila de generare a energiei electrice (generator profesional 220-240 V, 50 Hz, putere minima 1000 W); acumulatori, astfel incat sa poata asigura zborul pe durata de 6 ore si dispozitive pentru incarcarea acumulatorilor; kit intretinere UAS (aeronava fara pilot la bord): piese de schimb, accesorii, trusa scule, echipamente de testare si calibrare etc., stop_coloana dimensionat astfel incat sa se asigure exploatarea produsului (operarea si mentenanta) pentru minimum 1.000 ore de zbor/UAV, pe o durata de cel putin 2 ani; cutii speciale / echipament de transport si depozitare a sistemului.
In configuratie minimala, fiecare drona va fi echipata cu: echipamente de transmisie/receptie date (legaturi aer-sol si sol-aer); sistem/echipamente de navigatie GPS; motor electric si/sau termic; senzori EO si IR termal; transponder tip radar secundar de supraveghere; dispozitiv de localizare in caz de urgenta.
Potrivit documentatiei incarcate pe SICAP, "S-a apreciat ca fiind necesara pentru indeplinirea misiunilor operative specifice utilizarea de sisteme de vehicule aeriene fara echipaj uman la bord (UAS) ca mijloace tehnice adecvate preluarii de imagini aeriene si obtinerii rapide a unor informatii precise". Acum doi ani, Politia Romana a trimis trei drone pentru a supraveghea traficul pe DN1, in perioada sarbatorilor de iarna. In luna martie a acestui an, politia de frontiera a primit patru drone cu scopul combaterii traficului de tutun la granita de nord a Romaniei. Dispozitivele respective au fost donate de catre un producator de tutun, direct interesat de stoparea acestui fenomen.