Diabetul zaharat de tip II va putea fi prevenit si diagnosticat mai repede, dupa ce medicii de familie care fac parte din Societatea Nationala de Medicina a Familiei (SNMF) au solicitat Ministerului Sanatatii (MS) modificarea unor prevederi in Contractul Cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale pentru anii 2019 – 2020. Acestea au fost acceptate de MS, cu promisiunea ca vor fi incluse in noile Norme la Contractul Cadru CNAS.
Astfel, printre modificari se numara introducerea unor investigatii paraclinice pe care medicul de familie le poate recomanda persoanelor asimptomatice in pachetul de analize paraclinice de baza, dar si introducerea hemoglobinei glicate in lista investigatiilor pe care medicul de familie le poate recomanda persoanelor asimptomatice cu risc crescut de a dezvolta diabet. Aici sunt incluse persoane cu valori modificate ale glicemiei, suprapondere sau obezitate, hipertensiune arteriala, modificari ale profilului lipidic, varsta de peste 45 de ani, rude de gradul I care au diabet zaharat.
"La ora actuala, abordarea corecta a diabetului, indiferent daca ne referim la preventie sau managementul bolii nu se limiteaza doar la urmarirea profilului glicemic, ci presupune identificarea tuturor factorilor de risc si interventii prompte si specifice pentru contracararea acestora. Cheia prevenirii acestor complicatii o reprezinta preventia si diagnosticul precoce a diabetului, respectiv monitorizarea corecta a pacientilor cu diabet", se precizeaza in memoriul inaintat catre MS.
Medicul de familie va putea prescrie si tratament cu Metformin pentru cei aflati in faza de pre-diabet.
De asemenea, medicii au mai solicitat si posibilitatea de a recomanda tratamentul cu Metformin in cazul pacientilor cu pre-diabet, care nu reusesc sa isi tina glicemia sub control prin schimbarea stilului de viata. Mai exact, acestia sunt pacienti aflati la limita dintre normalitate si boala, cu glicemii mai ridicate decat cele normale, insa care nu sunt inca diagnosticati cu diabet.
Propunerile au fost discutate la o conferinta a medicilor de familie care a avut loc la Targu Mures in primavara acestui an, unde au fost prezenti si mai multi specialisti diabetologi, fiind subliniata atunci importanta preventiei in modul in care evolueaza boala.
Pentru un management mai bun al bolii, medicii sustin ca este nevoie si de existenta unui registru de pacienti cu diabet la nivel national, de ghiduri si protocoale de tratament actualizate si in armonie cu recomandarile de tratament internationale, dar si de programe de informare si educare a pacientilor si a apartinatorilor.