Bacsisul pe care romanii il lasa in baruri si restaurante va fi optional, ca si pana acum, insa va fi trecut pe nota de plata, cel mai probabil din aceasta toamna.
Modificarea, estimata ca ar urma sa dubleze veniturile angajatilor din domeniu, a fost convenita recent de reprezentantii industriei cu ministrul de Finante.
Reglementarea bacsisului este o masura pe care industria de turism o cere de mai multi ani si care a fost aplicata, fara succes, in urma cu cativa ani.
Firmele vor disponibiliza banii de bacsis catre angajati, care ii vor imparti intre ei dupa un algoritm care functioneaza si acum, cand tips-ul nu este reglementat. Din bacsis, 90% va merge catre angajati, iar restul de 10%, catre stat ca taxe.
In Uniunea Europeana, abordarea nu este una unitara. Unele tari, cum ar fi Spania, Bulgaria, Ungaria, nu au nicio reglementare in legislatie. Altele, insa, au prevederi in acest scop. In Franta, bacsisul este inclus pe bonul fiscal, iar sumele astfel incasate de catre companii sunt, ulterior, distribuite catre angajati, conform legii. Se considera insa a fi veniturile angajatorului, iar taxarea se face la angajator. in alte state, de exemplu, in Germania, Italia sau Cehia, societatile includ fie in pretul produselor, fie pe un rand separat de pe bon o "taxa pentru servicii", cuprinsa intre 10%-15% din valoarea notei de plata.