Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau a comunicat, vineri 2 august 2019, reluarea cercetarilor arheologice la castrul roman de la Brusturi.

rn

Cercetarile au fost reluate, dupa ce anul trecut s-au reinceput dupa mai bine de 20 de ani de la ultimele examinari arheologice sistematice si vor fi realizate de un nou colectiv. Acesta este format atat din specialisti romani de de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT) si Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau (MJIAZ), cat si straini de la Universitatea din Bayreuth (Germania). Obiectivul cercetarilor este identificarea punctului de origine, "Locus-ul gromae" al Castrului Roman de la Brusturi. Colectivul de cercetare este format din: George Cupcea (MNIT) – sef santier, Felix Marcu (MNIT), Dan Deac (MJIAZ) si Markus Zimermann (Universitatea din Bayreuth)

rn

Ce este un Locus Gromae?

rn

Locus Gromae era punctul de origine al asezarilor romane, adica locul unde era pozitionat "groma", instrumentul roman prin care se masurau suprafetelor agrare si militare in momentul in care se stabilea construirea unei noi asezari. In acest punct se intersectau axele principale cardo (nord-sud) si decumanus (est -vest). Cand existau mai multe axe de acelasi tip intr-un oras roman, se distinge cea mai importanta, prin denumirea de cardo maximus.

rn

Groma de la Brusturi "posibil valenta religioasa"

rn

Castrul de la Brusturi era un castru de piatra, care a functionat de la inceputul provinciei Dacia si pana la final, pentru o cohorta, adica o trupa de pedestrasi o subdiviziune tactica a armatei romane, zece astfel de subdiviziuni formand o legiune. Importanta cercetarilor de la Brusturi e dat de faptul ca la acest castru auxiliar (adica de dimensiuni mici) punctul original era marcat de o constructie monumentala alcatuita din patru stalpi uniti prin patru arce. Acest tip de edificiu se numea tetrapylon (in greaca "patru porti") si se infatisa in epoca ca un arc de triumf cu patru laturi. O astfel de constructie a fost distrusa de catre "Statul Islamic" in Palmira in ianuarie 2017.

rn

Conform comunicatului MJIAZ anul trecut au fost identificate doua din cele patru fundatii ale stalpilor tetrapylon-ului, obiectivul cercetarilor de anul acesta fiind identificarea celorlalte doua, urmand ca proiectul sa fie finalizat in 2021 printr-un studiu monografic dedicat edificiului cercetat.

rn

"Acum discutam despre un mediu militar in cazul gromei, care are si o valenta religioasa, nu numai practica. E posibil ca aceasta cladire care o sapa colegii mei sa aiba si o valenta religioasa" ne-a informat Horatiu Cocis, cercetator la Muzeul de Arta si Istorie Zalau, iar referitor la axele care in mediul civil sunt denumite cardo si decumanus, ne-a lamurit ca in mediul militar vorbim despre via Pretoria e via Principalis

rn

Urmare a colaborarii cu Universitatea Bayreuth, proiectul beneficieaza de o finantare partiala din partea fundatiei germane Gerda Henkel cu sediul in Düsseldorf, care promoveaza cercetarea in domeniul istoriei de la infiintarea sa in vara anului 1976.

rn

Pana la inchiderea editiei nu am reusit sa aflam cum si daca autoritatile judetene au un plan de paza si protectie a sitului arheologic pe perioada desfasurarii acestor cercetari, pentru a se evita situatiile de la Sutor, cand chiar localnici au cautat "aur" si au distrus din munca celor care efectuau sapaturi arhelogice la castrul roman Optatiana. (foto sursa muzeuzalau.ro)