Cele mai importante monumente istorice si situri arheologice din Salaj vor fi scanate si digitalizate, in vederea realizarii unor modele digitale 3D, in cadrul unui proiect derulat de Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, in parteneriat cu Institutul National al Patrimoniului.
Potrivit unui comunicat de presa al Muzeului Judetean Zalau, proiectul "Pixels for Heritage" este un program-platforma care urmareste sa creeze o directie coerenta in sfera digitalizarii patrimoniului mobil si imobil.
Colaborarea din cele doua institutii urmareste atingerea urmatoarelor obiective: realizarea de modele digitale fotogrammetrice 3D pentru monumente istorice si situri arheologice din Salaj; conservarea si restaurarea digitala a patrimoniului cultural construit supus unor riscuri de distrugere sau aflat in stare avansata de degradare; sprijinirea proiectelor si programelor de restaurare a monumentelor istorice prin furnizarea de informatii detaliate pentru realizarea studiilor stiintifice si a proiectelor de restaurare; contribuirea la actualizarea Listei Monumentelor Istorice si a Repertoriului Arheologic National; promovarea patrimoniului cultural folosind noile tehnologii si mediul online.
Conform sursei citate, in cadrul programul se vor utiliza tehnici fotogrammetrice, atat de la sol, cat si de la joasa altitudine, pentru producerea de modele 3D si ridicari topografice, precum si modele digitale ale terenului de inalta precizie si analize H-RTI (Highlight – Reflectance Transformation Imaging).
Rezultatele programului pot fi urmarite accesand pagina de Facebook dedicata proiectului https://www.facebook.com/mjiazinpPFH/, precum si pe site-ul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau (muzeuzalau.ro) si paginile de Facebook si Instagram ale acestuia.
"In perioada urmatoare vor fi scanate si digitalizate monumente precum Castelul Bay din Treznea, Conacul si cripta familiei Jósika din Surduc, Conacul Hatfaludy din Hida, urmate si de alte monumente istorice si arheologice", se mai arata in comunicatul Muzeului Judetean Zalau.
Proiect: modele digitale 3D pentru monumente istorice si situri arheologice din Salaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...